Kako bi pomogla malim proizvođačima mlijeka s područja Županije, Ličko-senjska županija stvorila je uvjete za davanje bespovratnih financijskih potpora održavanju proizvodnje mlijeka kroz  sufinanciranje troškova prijevoza mlijeka s područja županije. Ovome je prethodio Javni poziv kojega je župan Darko Milinović uputio mljekarima s ciljem podnošenje prijava za dodjelu bespovratnih financijskih  potpora za smanjenje troškova prijevoza mlijeka na području Ličko-senjske županije za 2020. godinu.

Pravo podnošenja prijave na Javni poziv imaju trgovačka društva, obrti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koji vrše sakupljanje i prijevoz mlijeka na području Ličko-senjske županije, a opravdani troškovi za subvenciju su troškovi prijevoza mlijeka malih proizvođača mlijeka. Potpore se odobravaju u visini od 0,15 kn po litri prevezenog mlijeka mjesečno.

Svečano potpisivanje Ugovora između župana dr. Darka Milinovića i otkupljivača mlijeka sa područja  Ličko-senjske županije  održano je danas u velikoj dvoranu Županije, a u uvodnom dijelu župan je naglasio važnost ove potpore.

Prije nekoliko mjeseci do mene su stiigle informacije s područja Općine Brinje, kao i  Grada Otočca da proizvođeči mlijeka imaju određene probleme i da prijeti prestanak otkupa mlijeka na ovom području. Tu se radi o 196 OPG-a koji svoje mlijeko prodaju na tržištu. Vrijeme korona-krize dodatno je produbilo te probleme i ja sam smatrao da je pomoć tim OPG-ima neophodna. Mi smo u ovom proračunu izdvojili 300 tisuća kuna kako bi subvencionirali otkup mlijeka. Naša zajednička misija bila da tom problemu doskočimo i pomognemo našim proizvođačima. Ovdje se radi o 262 tisuće litara mlijeka mjesečno ili 3,2 milijuna litara mlijeka godišnje. Zato smo u dogovoru s korisnicima i prijevoznicima odlučili sufinancirati otkup mlijeka sa 15 lipa po litri. Ovo je samo jedan od načina da bismo pomogli našim OPG-ima i jedan vid pomoći gospodarstvenicima u ovoj korona-krizi. Mogu vam najaviti skori rebalans županijskog proračuna i mi ćemo osigurati sredstva za potporu pri osnivanju poljoprivrednih zadruga, potpore za pokretanje primarne poljoprivredne proizvodnje, potpore za brendiranje određenih proizvoda, subvencioniranje kamata itd., naglasio je župan Darko Milinović.

Potporu ovakvim vrstama pomoći izrekli su načelnik Općina Brinje Zlatko Fumić i gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac.

Ova županova odluka o sufinanciranju troškova otkupa i prijevoza mlijeka spas je za najmanje 100 OPG-a na području Brinja i bez te potpore bi ih se većina ugasila. Zahvaljujem županu i njegovom timu na pomoći. Naša Općina će također sa 15 lipa po litri mlijeka sufinancirati troškove naših proizvođača mlijeka, ustvrdio je načelnik Fumić. Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac također se zahvalio županu i Županiji na potpori.

 

Da nije ove pomoći propali bi mnogi manji OPG-i na području Otočca. Znamo da Hrvatska uvozi više od 50 posto poljoprivrednih proizvoda, a ovakve mjere jedini su način pomoći našim ljudima da opstanu u poljoprivrednoj proizvodnji, rekao je gradonačelnik Kostelac.

 

 

 

U ime većih otkupljivača mlijeka govorio je Vlado Tomaić, vlasnik respektabilne sirane „Runolist“ sa pogonima u Krasnu i Otočcu.

Ova je pomoć stigla u zadnji čas. Posvuda u Hrvatskoj  već duži niz godina traje kriza otkupa mlijeka. To se povećalo našim ulaskom u EU jer umjesto da nam se tržište otvorilo, dogodilo se obratno. Iz EU nam dolazi mnoštvo prehrambenih proizvoda, a domaći proizvođači su zbog mnogih parafiskalnih nameta nekonkurentni na tržištu. Resorno Ministarstvo nam je malo i kratkoročno pomagalo. Ovaj korak naše Županije  će svakako pomoći svima nama koji radimo s mlijekom. Što se tiče kvalitete mlijeka i općenito stočarstva, moram reći da ono što ima Lika, to nema cijela Hrvatska, naglasio je Vlado Tomaić iz sirane „Runolist“.

Svi proizvođači i prerađivači mlijeka uvjereni su kako je korak Ličko-senjske županije najbolji način spašavanja ličkog mljekarstva i proizvođača mlječnih proizvoda.

Gs Press / M.S.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.