Otočac/Gospić, 11.5.2024. – Rewilding Velebit zaklada i Muzej Gacke organiziraju izložbu fotografija velebitske divljine koja će se održati u Gradskom parku Otočac od 24. svibnja do 3. lipnja 2024. Autori fotografija su nagrađivani domaći i strani fotografi i biolozi Daniel Allen, Nino Salkić, Vedran Slijepčević i Goran Šafarek. Otvorenje je u petak 24.5. u 19 sati, a izložba „Rewilding Velebit – fotografije divljine“ bit će otvorena za slobodan i besplatan ulaz od 10 do 19 sati u lijepom otvorenom zelenom prostoru parka u centru grada.

Izložba pokazuje bogatstvo koje Velebit i Lika čuvaju u svojim šumama i vrtačama, na grebenima i travnjacima, u krošnjama i ravnicama. Izložene fotografije prikazuju divlje životinje u njihovom prirodnom okruženju, velebitske pejzaže i prirodu općenito čime se želi ukazati na važnost očuvanja ovog bisera Mediterana, gdje divljina već stoljećima opstaje u neposrednoj blizini čovjeka, a čiji je zadatak da je obnavlja i njeguje. Izložbom u Otočcu želi se naglasiti vezu grada na Gacki i njegovih stanovnika s Velebitom, s kojim su odavno snažno povezani kroz rad, uživanje i život. Organizator Rewilding Velebit zaklada ovom će prilikom posjetiteljima izložbe predstaviti svoj širok i višegodišnji rad na zaštiti prirode na Velebitu. Suorganizator izložbe je Muzej Gacke pri Gackomu pučkom otvorenom učilištu Otočac.

Rewilding Velebit zaklada neprofitna je organizacija osnovana u svrhu promicanja povratka divljoj prirodi te podizanja svijesti o potrebi očuvanja divljeg svijeta na Velebitu i u drugim regijama Hrvatske. Aktivnosti Zaklade usmjerene su na obnavljanje i očuvanje prirodnih procesa, čistog zraka, svježe vode, plodnog tla, ali i na smanjenje ranjivosti na negativne posljedice klimatskih promjena, poput suša, požara i poplava. Zaklada svoj rad provodi prema principima inovativnog pristupa – rewildinga, čija je ideja pomoći prirodi i prirodnim procesima da se obnove i potom prepustiti prirodi da upravlja sama sobom.

Rad Zaklade usmjeren je na aktivnosti stvaranja slobodnog koridora za divlje životinje, koji je preduvjet za stabilnu i otpornu populaciju najugroženijih vrsta. Važan dio rada Zaklade je razvoj održivog turizma baziranog na prirodnoj baštini te uživanju u doživljaju prirode i tradicijskog načina života. Zaklada promovira i pomaže suživot ljudi s divljim životinjama na Velebitu kako bi čovjek na ovom području mogao sigurno i mirno živjeti i raditi te kako bi životinje sačuvale svoje prirodno stanište. Rewilding Velebit zaklada potiče poduzetništvo temeljeno na održivom korištenju prirode te je provodila edukaciju poduzetnika iz Otočca i šire kako bi uspješnije plasirali svoje proizvode.

Misija je Rewilding Velebit zaklade da planinski masiv Velebita bude široko prepoznat kao jedno od najljepših, najdivljijih, najvećih, najbolje zaštićenih i najpoznatijih područja divljine u mediteranskoj Europi. Ovom izložbom posjetitelji će moći pogledati djelić rezultata višegodišnjeg rada Zaklade na podivljavanju Velebita, no prvenstveno će imati priliku upoznati ili ponovno vidjeti divljinu Velebita, ljepotu njegovog biljnog i životinjskog svijeta.

Gs Press