Na nekadašnjem vojnom aerodromu Željava, priprema se međunarodna atletska utrka –Željava Air Base Polumaraton. Aerodrom Željava, najveći podzemni aerodrom i baza Jugoslavenske narodne armije, smješten na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u Ličko-senjskoj županiji, postat će privremeni dom trkača u subotu, 9. rujna 2023.

Ovaj aerodrom, korišten u punoj funkciji od 1968. do 1992. godine, uništen je aktiviranjem minsko-eksplozivnih sredstava prigodom povlačenja JNA u svibnju 1992. godine. No, njegove impresivne taktičko-tehničke osobine i povijesno naslijeđe ostaju, čineći ga idealnom pozadinom za ovaj jedinstveni polumaraton.

Utrka će biti održana na pistama aerodroma, sa startom i ciljem na plato ispred legendarnog aviona Douglas C-47 Skytrain – Dakota. Trkačima će biti osigurana staza “ravna ko pista”, atraktivna za rekreativne trkače i profesionalce.

Organizaciju utrke predvode Općina Plitvička Jezera i Turistička zajednica Općine Plitvička Jezera, uz AK Maraton-a 2000 i Roberta Franjkovića. Trkači će biti obasuti startnim paketima koji sadrže broj s čipom, vrećicu za tenisice s logom utrke, majicu s logom utrke i motivom aviona Douglas C-47 Skytrain – Dakota, osiguranjem trase i drugim pogodnostima.

Osim same utrke, organizatori očekuju dugoročni pozitivan utjecaj Željava polumaratona na lokalnu zajednicu, podizanje svijesti o zdravom načinu života, te dodatno isticanje turističkog potencijala Ličko-senjske županije i Općine Plitvička Jezera.

Uz službeno mjerenje staze i međunarodni WA/AIMS certifikat, rezultati Željava polumaratona bit će priznati kao službeni i vrijedit će na svjetskim tablicama, a sama utrka će od prvog izdanja biti u službenom kalendaru Hrvatskog atletskog saveza.

Za sve dodatne informacije o prijavama za utrku, pojedinim kategorijama i uvjetima, posjetite službenu stranicu utrke: Željava Air Base Polumaraton.

Utrka na aerodromu Željava pruža jedinstvenu priliku trkačima da se natječu na mjestu s bogatom poviješću i impresivnom prirodnim okruženjem. Ne propustite ovu priliku da sudjelujete u nezaboravnoj utrci, pokažite svoje trkačke vještine i istovremeno istražite povijest ovog jedinstvenog mjesta.

GsPress