Klub Socijaldemokrata u proceduru će uputiti izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Riječ je o Zakonu koji, između ostalog, propisuje mjere za suzbijanje komaraca, no problem je što trenutna regulativa nadležnost za tretiranje komaraca stavlja na jedinice lokalne samouprave.

„Komarcima nitko nije objasnio granice između općina i gradova, pa nakon što građani Osijeka potroše koji milijun kako bi ih zaprašili, oni veselo dolete s područja neke od susjednih općina i opet sve iz početka. Dok susjedne općine, a posebice Bilje na čijem teritoriju je Kopački rit, sustavno i ozbiljno ne pristupe rješavanju ovog problema neće nam pomoći ni sušte tisuće eura koje Plenković šalje iz Zagreba.“ – izjavio je je saborski zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković.

Socijaldemokrati predlažu da zaprašivanje komaraca prebaci na razinu županija jer one bi mogle efikasnije, ciljano i ujednačeno pristupiti rješavanju ovog problema te bi time značajno unaprijedili kvalitetu života Osječana i građana Slavonije i Baranje.

„Godinama podnosim slični amandman, ali izgleda da komarci ne grizu kad apelira oporba. Ako ovu odredbu zakona ne izmijenimo, puno ćemo zujati, a meda dati nećemo, baš kao i komarci.“ – rekao je Hajduković.

Naglasio je kako dolazak toplijeg vremena osim što signalizira početak turističke sezone i poljoprivrednih radova također označava period eksplozije populacije komaraca što predstavlja ozbiljan problem za stanovnike Osijeka, Slavonije i Baranje.

„Prema svemu sudeći, ova sezona će za njih biti dobra, ali za stanovnike Osječko-baranjske županije biti će doslovno krvava. Kako problem vide šaljivdžije koji ne žive u županiji u kojoj se nalazi najveća fluvijalno-močvarna nizina u Europi, Kopački rit, dovoljno govori i popularna šala: Ako vidiš čovjeka koji po ljeti hoda ulicom i bijesno mlati rukama oko glave, ili je lud ili je iz Osijeka. Da Osječanima nije do šale govore stotine uboda komaraca u svega dvadesetak minuta.“ – upozorava Hajduković.

Osim što ometaju normalni život građana i predstavljaju zdravstveni rizik, komarci ujedno predstavljaju i problem razvoju turizma, djelatnosti koja se u istočnoj Hrvatskoj, posebice Baranji, rapidno razvija. Hajduković smatra kako dodatne financije kao ni podizanje civilne avijacije koja tretira komarce u konačnici neće riješiti problem već je potreban sustavan pristup na županijskoj razini kako predlažu Socijaldemokrati.

Socijaldemokrati