Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta koji pogoduju širenju požara (sušno razdoblje, vjetar) i natprosječno velikog broja vatrogasnih intervencija na požarima otvorenog prostora ograničiti će se dosadašnja mogućnost paljenja vatre i drvenog ugljena na otvorenom prostoru uz odobrenje nadležne vatrogasne postrojbe.
 

Vatrogasne postrojbe s područja nadležnosti Vatrogasne zajednice Ličko – senjske županije do 1. lipnja 2017. godine, uz prethodnu najavu neće biti u mogućnosti odobravati spaljivanje na otvorenom prostoru.

Od 1. lipnja 2017.godine do 30. rujna 2017. nastupa totalna zabrana spaljivanje na otvorenom prostoru.

U navedenom periodu o svakom pojedincu ovisi hoće li zanemariti izdano upozorenje, no ukoliko to učini i pritom izazove požar razmjera koji bi prijetio životima i materijalnoj imovini primjenjivati će se novčane kazne u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara.
Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kazniti će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 do 15.000,00 kn.
 
Mole se građani da ukoliko uoče požar žurno obavijeste vatrogasce na brojeve 193 ili 112 jer pravovremeni izlazak vatrogasaca na intervenciju je uvjetovan pravovremenom dojavom koja za rezultat ima učinkovitije gašenje požara, manju materijalnu štetu, nižu cijenu troškova vatrogasne intervencije, potrebu za angažiranjem manjeg broja vatrogasaca i na kraju, manju mogućnost za potencijalne neželjene posljedice.
Važni brojevi:
 
193 VATROGASCI
112 CENTAR 112
 
Spriječimo požare zajedno!
Gs Press / Nikola Mraović / Hrvoje Ostović, dipl.ing. Županijski vatrogasni zapovjednik

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.