Već šesti dan djeca u osnovnoj školi u Perušiću ne pohađaju nastavu radi straha od navodno izrečene prijetnje jednog učenika šestog razreda. S druge strane majka učenika optužuje sve djelatnike škole, ali i roditelje da je njezino dijete žrtva. Školu je posjetila psihologinja, a jedno od rješenja je i online nastava.

Od jutros gužva na ulazu u osnovnu školu, najprije su djeca pa roditelji išli na pojedinačan razgovor sa psihologinjom.

– Gospođa je stvarno divna psihologinja i razgovarala je s nama otvoreno, rekla nam je da je svaki naš osjećaj potpuno opravdani da je to razumljivo i da će to trajati neko vrijeme, da ćemo se sigurno neko vrijeme osjećati nelagodno, a je li mi pomoglo – ne znam, možda kad se malo slegne, rekla je Josipa Milković, predstavnica roditelja.

Roditelji i dalje inzistiraju na odgovorima, ne osjećaju se sigurnima djecu poslati na nastavu. Očekuju od institucija da što prije riješe problem.

– To očito u ovom trenutku nitko ne zna, ali zasigurno škola, ministarstvo, institucije koje su za to nadležne, trebaju donijeti neku odluku koja će nama dati neku sigurnost, nastavlja Milković.

Do tada ostaju čvrsto pri svojoj odluci

– Ne puštamo djecu u školu sigurno do daljnjega, dok ne dobijemo mi sigurnu potvrdu da su nama djeca u toj školi sigurna, dodaje Perica Orešković, roditelj.

Neslužbeno saznajemo da je iz Županije upućen zahtjev Ministarstvu znanosti i obrazovanja da učenik koji je navodno prijetio učiteljima i školskim kolegama do donošenja zadovoljavajućeg rješenja školu pohađa online.

– Nama je 5 dana predugo, znači definitivno to treba ići po bržem postupku, nikome od nas nije u interesu da djeca cijelu školsku godinu sjede kod kuće i ne idu na nastav. Mi svi želimo da se oni na nastavu vrate, zaključuje Milković.

Majka tog učenika ističe da se njezino dijete sustavno maltretira – upozoravala je na vršnjačko nasilje u razredu. Ima ozbiljne primjedbe na rad ravnateljice i stručne službe škole. Pisala je svim institucijama i tvrdi da je cijela hajka neosnovana te da psihički i emotivno vrlo teško podnose ovoliku količinu laži.

Danas je podnijela prijavu protiv pojedinih učenika koji pohađaju nastavu s njezinim sinom i koji su ga navodno maltretirali. Zbog toga su i oni završili na obavijesnom razgovoru u policiji.

Gs Press / HRT