Danas je pokrenuta radna akcija na lokaciji između prostorija KIC-a i Osnovne škole dr. Jure Turić koja priprema teren za urbani ekološki permokulturni vrt.  Ista je odobrena iz razloga dostupnosti parkirališta KIC-a i naposredne blizine osnovne škole, te blizine Udruge “Pčelice” koja će ujedno koristiti i održavati vrt.

Projekt je pokrenula Udruga ZIR (Zajednica i Razvoj) Kruškovac, te su se isti prijavili na natječaj “Naš doprinos” zajednica Zaklade Kajo Dadić iz kojeg su dobili 13.000 kn za materijal i sadnice potrebne za izgradnju vrta.  Sav rad je predviđen u smislu dobrovoljnog volonterskog doprinosa građana iz grada Gospića i okolice.

Grad Gospić i osnovna škola pružili su podršku u izgradnji vrta u smislu logistike i same parcele, te LAG Lika koji je povezao partnere i dao podršku da se projekt prijavi i osmisli.

U urbanom ekološkom permokulturnom vrtu pokazati će se kako uzgajati biljke na malim prostorima, npr. podignute gredice, balkonski vrt, tople gredice, glistarnik, kompostište, hoteli za kukce, kućice za ptice sa zelenim krovom, itd. u smislu održivih tehnika koje bi trebale produžiti vegetacijsku sezonu. Napraviti će se i kružna staza koja će biti senzorička što znači da će biti napravljena od različitih materijala kako bi se moglo bosom nogom isprobati različita podloga, imati će začinsku spiralu, ksilofone i još neke zvučne instrumente, brajlovo pismo, labirint. Vrt je zamišljen kao mjesto okupljanja i razmjene znanja.

Pozivaju se građani da se aktivno uključe u volontersku akciju 18. i 19. lipnja 2016.g. od 9-17 sati, ali i kasnije da ga posjećuju, te vide kako se vrt mijenja i formira. Na vrtu će se organizirati različite radionice, prva od njih je u okviru projekta kojeg je LAG Lika dobio od grada Gospića, cirkularna ekonomija u gradu Gospiću, radionica za kompostiranje u stanu.

Gs Press / Udruga “ZIR”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.