SAVEZNA država New York, središte pandemije covida-19 u 2020., odlučila je ukinuti obvezu nošenja maske za lice u zatvorenom prostoru dok je u Sjedinjenim Državama broj novozaraženih u slobodnom padu.

Mjera proglašena u srijedu dolazi pošto su druge savezne države koje vode demokrati donijele ovog tjedna sličnu mjeru dok većina republikanskih nije nikad ni uvela takvu obvezu.

Maske ostaju u školama i domovima umirovljenika

Od četvrtka četvrta savezna država s najvećim brojem stanovnika – oko 20 milijuna, od kojih gotovo 9 milijuna u megapolisu New Yorku – neće više zahtijevati nošenje maske u zatvorenom prostoru, u trgovinama, restoranima, dvoranama za priredbe, tvrtkama, rekla je jučer pred novinarima demokratska guvernerica Kathy Hochul.

No ta obveza ostaje u školskim ustanovama, domovima umirovljenika, socijalnim ustanovama i u kaznionicama, a svaka općina – pa tako i newyorška – i svaka trgovina odlučit će o tome hoće li njezini zaposlenici i klijenti nositi masku, dodala je Hochul.

Tako će u glasovitim koncertnim dvoranama na Broadwayju, u srcu Manhattana, “i dalje biti obvezno nošenje maske i cijepljenje u svim kazalištima do 30. travnja”, rekla je za AFP Charlotte St. Martin, predsjednica Broadway Leaguea.

Obavezne su i u javnom prijevozu

Maska je do daljnjeg obvezna i u javnom prijevozu – vlaku, podzemnoj željeznici, autobusu, zračnoj luci – koji podliježu saveznim zakonima.

Pravdajući svoju odluku, Kathy Hochul se pozvala na javnozdravstvene podatke koji su “u padu” u državi i u gradu koji su 2020. bili središte pandemije, s najmanje 38.000 umrlih u dvije godine samo u megapolisu.

Guvernerica je izrazila zadovoljstvo zbog “sjajne slike” na zdravstvenom planu.

“Nismo gotovi (s covidom-19), ali je trend veoma, veoma dobar i zbog toga sada predviđamo novu fazu u pandemiji”, najavila je.

Država New York ovime prati Kaliforniju, Oregon, New Jersey, Connecticut, Delaware i Massachusetts, američke države na zapadnoj i na istočnoj obali koje od ponedjeljka ukidaju obvezu nošenja maske u zatvorenom i u školama.

Te mjere, naprotiv, nisu se nikad uvele u republikanskim državama poput Floride i Teksasa.

Gs Press / index.hr