Policija je danas potvrdila da poduzima mjere iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica vezanih za hakerski napad kojim je kompromitiran dio osobnih podataka korisnika mobilne mreže A1 Hrvatska.

”Policija je upoznata s događajem koji je predmet medijskih natpisa te poduzima mjere iz svoje nadležnosti u svrhu utvrđivanja svih relevantnih činjenica”, odgovoreno je Hini u MUP-u.

A1 Hrvatska je ranije izvijestio da je policiji u srijedu prijavio “sigurnosni incident”, odnosno hakerski napad kojim je komprimitiran dio osobnih podataka dijela korisnika te mreže, no ne i informacije o bankovnim karticama i računima korisnika.

Teleoperater je precizirao da su potencijalno kopromitirani imena i prezimena, adrese, brojevi OIB-a te telefona manje od 10 posto korisnika mreže A1 Hrvatska, dok informacije o bankovnim karticama i računima nisu bile dostupne u navedenoj bazi podataka.

A1 Hrvatska je naglasila da intenzivno rade na utvrđivanju svih činjenica vezanih uz sigurnosni incident te da će sve korisnike, čiji su osobni podaci potencijalno kompromitirani, izravno obavijestiti. Teleoperater je dodao kako je odmah podnesena kaznena prijava Policijskoj upravi zagrebačkoj i da su informacijski stručnjaci uključeni u otkrivanju počinitelja kaznenog djela.

”A1 Hrvatska krajnje ozbiljno shvaća ovu neugodnu situaciju te je odmah po prvim znakovima sumnje na nedopušteni pristup korisničkoj bazi trenutačno i bez odlaganja onemogućila daljnji neovlašteni pristup i poduzela dodatne mjere zaštite’’, priopćili su, nadodajući da su o incidentu obaviještene nadležne institucije HAKOM i AZOP s kojima intenzivno surađuju.

Iz HAKOM-a su, na upit Hine, odgovorili kako iz prijave A1 Hrvatska proizlazi da je na nekoliko službenih e-mail adresa taj telekom zaprimio poruku nepoznatog pošiljatelja u kojoj navodi da je tvrtka žrtva hakerskog napada te tvrdi da je u posjedu baze njihovih korisnika (oko 10 posto).

“A1 navodi i da je preliminarnom analizom podataka na navedenim linkovima utvrđeno da se radi o oko 100.000 profila korisnika sa sljedećim korisničkim podacima – ime i prezime, adresa, OIB, MSISDN, tarifna opcija”, ističu iz HAKOM-a.

Gs Press / novilist.hr