„Krvavi Uskrs“ dogodio se u NP Plitvička jezera kada je prije 32 godine u akciji oslobađanja nacionalnog parka od skupina naoružanih pobunjenika pala prva hrvatska žrtva. Redarstvenik Josip Jović poginuo je tijekom oružanog sukoba u ranim jutarnjim satima. Kod spomen obilježja podignutom na mjestu gdje je okončan Josipov mladi život okupili su se danas članovi Josipove obitelji, predstavnici državnog vrha, Ličko-senjske županije, suborci i prijatelji.

Nakon obitelji Jović vijenac su položili pripadnici Udruga sudionika akcije „Plitvice“, a zatim i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, uz članove najužeg kabineta. Kao izaslanik Gordana Jandrokovića, predsjednika Hrvatskog sabora, vijenac je položio župan Ličko-senjske županije Ernest Petry. U ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića počast je odao Davor Božinović, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova s izaslanstvom. Vijenac Ličko-senjske županije, Splitsko-dalmatinske županije, Općine Plitvička jezera i Općine Cista Provo položili su zamjenica župana Ličko-senjske županije Jasna Orešković Brkljačić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić te načelnici Općina Ante Kovač i Božo Ćubić. Počast su odala i brojna izaslanstva među kojima i Županijska organizacija HDZ-a Ličko-senjske županije, kao i brojne braniteljske udruge i suborci poginulog Josipa Jovića.

Nakon čitanja povjesnice vezane uz „Krvavi Uskrs“, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan predvodio je molitvu za pokojnog Josipa Jovića i za sve preminule redarstvenike i branitelje.

–„Sveta žrtva onih koji su svoje živote nesebično i odlučno ugradili u temelje Hrvatske suverenosti obvezuje nas na neizmjernu zahvalnost“, rekao je mons. Bogdan.

U čast Josipa Jovića sinoć je iz Karlovca krenula skupina polaznika policijske škole „Josip Jović“, a naknadno su im se priključili i članovi Atletskog kluba „Plitvice“. Nakon 12 sati neprekidnog trčanja jutros su stigli u NP Plitvička jezera da bi odali počast prvoj žrtvi Domovinskog rata.

Po završetku komemoracije upriličeno je uručenje oznake Specijalne policije RH dvadeset trojici novih pripadnika ATJ Lučko. Oznake je uručio Mate Bilobrk, zapovjednik ATJ Lučko.

Gs Press