Povodom obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske općina Lovinac i Kulturno-informativni centar Lovinac priredili su danas raznolik program. U crkvi sv. Mihovila održana je sveta misa za Domovinu i sve poginule hrvatske branitelje, a nakon toga upriličeno je paljenje svijeća i molitve podno spomen-obilježja podignutog u čast prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

U dvorani KIC-a održano je predavanje prof. dr. sc. Josipa Jurčevića pod nazivom „Doprinos hrvatskih branitelja međunarodnom priznanju Republike Hrvatske“. Uoči predavanja dr. sc. Jurčević rekao nam je nešto više o sadržaju predavanja.

Suština večerašnjeg predavanja je uloga hrvatskih branitelja u svemu tome jer je pobjeda u Domovinskom ratu bila zapravo jedna „nemoguća misija“ koja je ipak izvrsno obavljena. Drugo što je vrlo bitno jest da u međunarodnim krugovima nitko tada nije htio niti čuti za samostalnu Hrvatsku jer su je mnogi vanjski čimbenici gledali kao neraskidivi dio Jugoslavije. Ta je dobra priča krenula 15. siječnja 1992. , dakle prije 30 godina, a vrhunac se dogodio u svibnja kada je Republika Hrvatska primljena u organizaciju Ujedinjenih nacija, kazao nam je prof. dr. sc. Josip Jurčević.

Popularni pjesnik domoljubne poezije prof. Ante Nadomir Tadić Šutra za večeras je pripremio Domoljubne pjesme iz ciklusa „Moral hrvatskim braniteljima“. U glazbenom dijelu programa nastupio je VIS „Svjetlo“ iz Lovinca.

Bila je ovo manifestacija kada se u dvorani lovinačkog KIC-a doslovno tražila stolica više jer su mnogi posjetitelji stigli iz Gospića i okolice.

Gs Press