Program započinje već u 10:30 sati turističkim vođenjem uz pričanje starih priča pod nazivom „Baštinica grada“.  Vodič tj. vodičica je gospođa Manja Kostelac Gomerčić koja će vas šetnjom i pričom odvesti u tajanstveni svijet priča i legenda iz prošlosti grada Otočca i na ovaj način zapravo slaviti pripovjedalačku nematerijalnu kulturnu baštinu Gacke.

Startna pozicija tj. okupljanje je u središtu gradskog parka u Otočcu a završna pozicija je novi drveni mostić na početku šetnice uz Gacku. Svi posjetitelji dobit će i poklon iznenađenja za sudjelovanje.

Ovo turističko razgledavanje besplatno je za sve posjetitelje, a provodi se u organizaciji KUBS Baštinice i Strukovne podgrupe kulturnog turizma Županijske komore Otočac. Šetnja će trajati otprilike 1 sat.

Od 16:00 sati počinje popodnevni dio programa.

Glavne zvijezde svakog The Coklje Festa su upravo lokalni proizvođači, a ove godine to su: OPG Bronzi Bee, Gačanka Otočac,  Poklon galerija Danijela Tonković, Author E j.d.o.o., OPG Vunena čarolija, Domaća radinost Marijana Žalac, OPG Bogdanić Helena, Domaća radinost Slavica Čorak, WoodArt Pupilj, OPG Piršljin Marija, OPG Ankica Šporčić, OPG Ruža Pleša, OPG Kostelac Anka, OPG Grčević Petar te Marina Pećarić i Ankica Majer iz Otočca, OPG Vlainić Ivan – Stilanova Lika iz Perušića, Obrt Medenko, Krosnica – POU Gospić, Obrt L’Vidiš i Obrt Smočnica iz Gospića, Udruga Pavenka iz Brinja, Ženska Akcija Saborsko iz Saborskog, Zavičajno društvo Sinac iz Zagreba i Obrt Ajda Lavanda iz Udbine.

Uz izložbeno prodajni sajam tu je naravno i gastro ponuda. Kako ne biste bili gladni i žedni Caffe bar Picasso pripremio je posebne ličke hamburgere sa domaćom slaninom i sirom škripavcem te klasičnom ponudom pića i napitaka, dok će za ljubitelje slatkog u ponudi biti već tradicionalne čapalinke OPG-a Bogdanić  Helena s pekmezom od šljiva i fritule OPG-a Balen.

I ove godine na The Coklje Festu bira se najbećarac. Ove godine tema nije bila slobodna već su tema bećarca morale biti coklje. Prijave su trajale do 5. lipnja. Prijavilo se 9 osoba, a bećarci su i više nego zanimljivi te žiri nije imao nimalo lak zadatak.

Osim bećarca na samom festivalu posjetitelji će moći izabrati  najbolji suvenir. Onaj proizvođač čiji proizvod bude izabran kao najsuvenir za nagradu će dobiti jedan promotivni članak. Dakle bit će izloženi na jednom štandu suveniri s brojevima i pored toga će stajati papirići za glasanje tako da ovim putem pozivamo sve posjetitelje da sudjeluju u ovom izboru i pomognu u dodatnoj promociji nekog od proizvođača.

Ove godine Coklje fest će imati i dječji kutak tj. za vrijeme festivala održavat će se radionica izrade coklje ali ne prave coklje već će djeca dobiti izrezani oblik coklje od čoje koji će potom raznim materijalima i ljepilom ukrasiti po želji. Radionicu će držati udruga Gačanka u razdoblju od 16:30 do 18:30. Radionice su besplatne. U dječjem kutku nalazit će se još i igraonice za djecu gdje će  se moći crtati i ukrašavati coklje od papira te igra kružić križić koji će također biti na temu coklje.

Ono što će također razveseliti djecu je i Facepainting tj. oslikavanje lica koje će u jednoj od kućica raditi  Otočanka Ines Tonković tako da će, sigurni smo, ove godine The Coklje fest posjetiti i spiderman i betmen, razne princeze i vile i još ako netko od njih bude u cokljama bit će to vrlo simpatično.

Ono što je ove godine posebno zanimljivo je revija pod nazivom „Prošetaj svoje coklje“ . To neće biti klasična revija na kojoj će biti modeli i gdje će netko nositi nečije kreacije već svi posjetitelji koji dođu u svojim cokljama ili coklje ponesu makar za reviju, ili si coklje kupe upravo na coklje festu,  imaju pravo sudjelovati na reviji. Revija će biti u 20:00 sati, a svi sudionici revije dobit će simboličan poklončić plus fotografiranje. Na reviji mogu sudjelovati apsolutno svi, a pravilo je jedino da na nogama imaju coklje.

Za zabavno glazbeni i kulturni program zadužene su lokalne glazbene snage. Već u 17:00 sati nastupa Dječji vrtić Ciciban sa zanimljivim razgovorom Mate i Mare koji promišljaju o svojoj budućnosti te pjesmom Liko moja tamburice stara koju će izvesti skupina Jagodice. Zatim od 17:30 do 18:30 zabavljat će nas uvijek vrckavi i simpatični Amantes Duo. U 19:00 sati nastupa Ženska vokalna skupina FD Otočac GPOU Otočac sa kombinacijom modernih i etno izvedbi. Od 20:30 za zabavu je zadužen lokalni glazbeni virtuoz poznat širom lijepe naše  – Zvonimir Tonković, a očekuje se i jedan gost iznenađenja.

Na 5. The Coklje Festu bit će  i foto agenti Marko i Ana iz Starigrada sa svojom foto kutijom.  Photo booth je kutija za izradu najljepših uspomena u svega nekoliko klikova. Posjetite  foto agente, izaberite rekvizite, fotkajte se i ponesite kući najljepše uspomene s 5. The Coklje Festa.

Odličan uvod u 5. The Coklje Fest je već večeras, kad se odražava konferencija “Nematerijalna baština kao potencijal razvoja” u organizaciji GPOU Otočac koja će se održati od 18:00 sati na platou ispred Učeničkog doma na adresi Fortička 2. Na njoj sudjeluju zanimljivi predavači, a poslije je druženje uz Dj Danny Blacka i zanimljiv gastro kutak.

U slučaju lošeg vremena bit će obavijesti na stranicama Turističke zajednice Grada Otočca.

Gs Press