Tijelovska procesija kroz grad Senj.

8.6.2023.

Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove 8. lipnja, svečano večernje euharistijsko slavlje i tijelovsku procesiju predvodio je u senjskoj katedrali gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, a koncelebrirali su:  kancelar preč Mišel Grgurić, domaći župnik dr.Richard Pavlić i župni vikari Domagoj Tujmer a  posluživali su ministranti.

Na početku misnog slavlja župnik Richard Pavlić pozdravio je predvoditelja oca biskupa Križića, sve prisutne  i svima zahvalio  za odaziv. Biskup je u propovijedi naglasio da Bog nikada ne ostavlja svoj narod, pa tako ne ostavlja „gladnima“ niti narod koji je putovao  pustinjom a niti sada svoje vjernike. Mana s kojom se narod hranio na svom putu prema obećanoj zemlji je pralik onog kruha koji će kasnije darovati Isus i čija će snaga neizmjerno nadilazi snagu pustinjske mane.: „Ovaj kruh nije kao onaj koji jedoše očevi vaši i pomriješe. Tko jede ovaj kruh živjet će uvijeke“.

Biskup je u nastavku propovijedi naglasio kako je ustanova Euharistije ostavština Isusove ljubavi prema svojim učenicima, vjernicima. Baš zato Euharistija daje neizmjernu snagu svakom vjerniku, pa i onim trenucima patnje i beznađa. Ukazao je kako su mnogi sveci bili svjesni te snage o kojoj su  i svjedočili pa je naveo i neke primjere: „Sveti Ivan Zlatousti u IV st. izjavljuje: „Kao što oganj prožima željezo tako ljubav i radost one koji slave Euharistiju“.

Kada su Majku Terezu iz Kalkute pitali od kuda joj snaga za tolika naporna djela koja nosi, prstom je pokazala na tabernakul. To je svjedočanstvo tolikih kroz cijelu povijest Crkve. Mnogi su posvjedočili kako su im se patnje ublažavale ili čak posve nestajale poslije pričesti.

Ivan Pavao II u jednom svom euharistijskom govoru veli: „Bog ostaje sakramentalno s nama, s nama gazi naše putove, da bismo i mi, njegovom snagom, mogli rješavati naše probleme, patnje i trpljenja“.

Nakon svete pričesti  krenula je  iz katedrale tijelovska procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom ulicama i trgovima grada Senja i zaustavljala se uz četiri  postavljena oltara gdje su bila prigodna čitanja, klanjanje Presvetom i molitva biskupa za vjernike i grad. U procesiji su, nakon križa, pošli prvopričesnici i djeca posipajući laticama cvijeća ispred Presvetog, potom biskup s Pokaznicom i svećenici koncelebranti i ministranti. Baldahin su nosili članovi DVD-a Senj, dok su iza njih išli članovi gradskog puhačkog orkestra. Iza njih su pjevanje predvodili pjevači katedralnog zbora  a potom se uključili brojni vjernici.

Gs Press