U subotu, 30. rujna Turistička zajednica Grada Otočca u suradnji s Turističkim zajednicama Općina Brinje i Vrhovine  organizirala je 1. biciklistički gravel maraton pod nazivom „Biciklom u ritmu prirode“.  Radi se o suradnji koja je započela krajem prošle godine kada je potpisan Sporazum o projektnom udruživanju spomenutih turističkih zajednica s ciljem osnaživanja zajedničkih turističkih potencijala te osmišljavanja i provedbe novih kulturno-umjetničkih, sportskih, gastronomskih i drugih događaja. Kroz Javni natječaj za projektno udružene turističke zajednice, koji je početkom ove godine raspisala Hrvatska turistička zajednica, Turističkoj zajednici Grada Otočca (nositelju udruženih turističkih zajednica) odobrena su sredstva za provedbu rekreativnog biciklističkog maratona „Biciklom u ritmu prirode“ u iznosu od 10.000 €.

Prijave na gravel maraton bile su putem stranice stotinka.hr, a trajale su od 03. do 27. rujna 2023. Prijavilo se 44 sudionika od čega 40 muškaraca i 4 žene. Na maratonu je ipak sudjelovalo 28 sudionika od čega 27 muškaraca i jedna žena. Među sudionicima su bili članovi BK Barkan iz Otočca, BK Gospić, BBK Senj i BK Posedarje te ostali rekreativci i ljubitelji biciklizma iz Rijeke, Zagreba, Splita, Vinkovaca, Otočca i dr.  Među sudionicima je bio i Jacob Hull (SAD) koji je među prvima stigao na cilj. Svi sudionici tijekom registracije, koja se održala na dan maraton od 9 do 10 sati, dobili su startne pakete koji su uključivali platneni ruksak, majicu, kapu, bocu za vodu, privjesak s logom gravel maratona, energetski gel te kupon za tombolu.

Gravel maraton obuhvaćao je rutu dugu 104 km asfaltnog i makadamskog terena. Sudionici su u 10:00 sati startali iz gradskog parka u Otočcu te vozili kroz Glavace – Drenov Klanac – Brlog – Žutu Lokvu – Brinje – Križpolje – Lipice – Glibodol – Javornik (željeznička stanica) – Rudopolje (Zip Line Pazi medo) – Vrhovine, a cilj je ponovno bio gradski park u Otočcu. Prije samog starta sve sudionike je pozdravio gradonačelnik Otočca Goran Bukovac te svima poželio sretnu i ugodnu vožnju. Valja napomenuti da je i sam gradonačelnik sudjelovao na maratonu te odvozio svih 104 kilometra. U Brinju se sudionicima pridružio i Don Goran Antunović koji je također uspješno stigao biciklom do cilja.  Osim gradonačelnika prilikom registracije sudionika pozdraviti okupljene i dati podršku došli su i načelnici Općina Brinje i Vrhovine Zlatko Fumić i Milorad Delić .

Tijekom vožnje sudionici su imali pet zaustavnih punktova na kojima su se dijelile energetske pločice, vitamini, voće i voda dok su na trećem zaustavnom punktu (u Lipicama kod društvenog doma) sudionici dobili i sendviče. Po završetku maratona u gradskom parku u Otočcu bila je organizirana okrjepa te druženje uz DJ-a Danny Black-a. Za vrijeme druženja svim sudionicima su uručene zahvalnice za sudjelovanje te je izvučeno 5 tombola, a nagrade su bile sljedeće:  spust zip-lineom Pazi medo u Rudopolju, vožnja kajakom po Gacki za dvije osobe u agenciji Velebit Aktivnosti, plata za dvoje u Hotelu Lika u Brinju, 50 € od kotizacije te poklon bon u vrijednosti 50 € u trgovini Top Sport.

Kako doznajemo od organizatora dojmovi su odlični. Svi su sudionici oduševljeni stazom te kažu da su uživali vozeći se. Pohvalili su čitavu ideju i organizaciju te odličnu atmosferu tijekom cijelog dana. Organizatori su zadovoljni i odazivom sudionika s obzirom na to da se radi o prvom ovakvom biciklističkom maratonu te činjenicom da je već na prvom maratonu bio i jedan sudionik iz SAD-a.  Svakako valja napomenuti da je prvi dio staze ispred sudionika vozilo policijsko auto radi sigurnosti u prometu dok je sve sudionike za vrijeme vožnje pratilo vozilo organizatora kao i vozilo hitne pomoći.

Gravel maraton „Biciklom u ritmu prirode“ tek je prvi zajednički projekt udruženih turističkih zajednica koji će, nadaju se, kroz nekoliko godina postati tradicionalno događanje.

Gs Press / TZO