Glavnina drugog vala oborina stiže krajem nedjelje. Iz DHMZ-a upozoravaju da bi moglo biti i tuče. Moguć je i snijeg. Cijeli vikend će biti nestabilan, a upalili su žuti alarm.

I sljedeći tjedan stiže nam jaka promjena vremena i naglo zahladnjenje, slično kao što je bilo krajem veljače. Razlika je ipak u tome da ožujak već sada u nekim mjestima bilježi značajnu količinu oborine, izvijestili su u petak iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. Prošli su dani bili iznadprosječno topli, s najvišom temperaturom zraka primjerenijom kraju travnja ili početku svibnja što je potaklo prirodu na buđenje i očituje se u visokoj koncentraciji peluda drveća u većem dijelu zemlje.

Frontalni poremećaj iznad Hrvatske

Već u subotu, 25. ožujka, preko Hrvatske će se premjestiti frontalni poremećaj s kojim će stići nešto vlažniji i hladniji zrak pa će se temperatura u mnogim krajevima spustiti na vrijednosti primjerenije dobu godine.

Izraženija promjena uz dotok osjetno hladnijeg zraka sa sjeverozapada dolazi na prijelazu s nedjelje na ponedjeljak. Pritom će se preko nas premještati nekoliko centara niskog tlaka zraka i pripadni frontalni poremećaji, kažu iz DHMZ-a.

Glavnina drugog vala oborine stiže krajem nedjelje i u ponedjeljak prijepodne, nerijetko popraćena i grmljavinom, a ne može se isključiti i mogućnost tuče. Uz zahladnjenje u ponedjeljak ujutro kiša će u najvišem gorju prelaziti u susnježicu i snijeg, no kako će se od sredine dana oborina već biti manje – vrlo je mala vjerojatnost stvaranja značajnijeg snježnog pokrivača.

24sata

Moglo bi biti i tuče

U nedjelju je potrebno izdvojiti jako jugo na Jadranu. Ponedjeljak će pak biti vrlo vjetrovit i na kopnu i na moru uz jak i olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, ponegdje duž obale i buru.

U utorak će se vrijeme postupno smirivati, ali će još biti dosta vjetrovito uz mogućnost ponekog pljuska kiše, u unutrašnjosti i snijega.

S razvedravanjem i slabljenjem vjetra značajno raste vjerojatnost za pojavu jakog mraza, osobito u srijedu ujutro pa će biti potrebno zaštititi osjetljivo bilje.

Preporuka je za sve aktivnosti na otvorenom, uključujući i putovanja svakodnevno pratiti vremenske prognoze i upozorenja.

Prema trenutačnim najvjerojatnijim prognozama najviše prometnih poteškoća i ograničenja bit će tijekom ponedjeljka, 27. ožujka i utorka, 28. ožujka, istaknuli su iz DHMZ-a.

Hrvatska danas

Prijepodne će u većem dijelu zemlje biti umjereno do pretežno oblačno, mjestimice s kišom, a lokalno je moguća i grmljavina. Popodne postupan prestanak oborine i razvedravanje sa zapada. Uglavnom suho zadržat će se na jugu zemlje gdje će biti i najsunčanije. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji sjeverozapadni, a popodne će u većem dijelu unutrašnjosti okrenuti na jugozapadni. Na Jadranu će većinom umjeren jugozapadnjak i jugo postupno okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 12 do 17 u unutrašnjosti te između 15 i 19 °C duž obale, piše DHMZ.

24sata

Hrvatska sutra

U prvom dijelu dana bit će barem djelomice sunčano. Zatim postupan porast naoblake sa zapada te kiša najprije na sjevernom Jadranu i uz granicu sa Slovenijom, a u noći gotovo svugdje. Lokalno obilnija oborina te izraženiji pljuskovi najvjerojatniji su noću na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru. Zapuhat će umjeren jugozapadni i južni vjetar, u gorju i jak, a na moru i jugo. Najniža temperatura zraka od 2 do 7, na Jadranu između 8 i 11 °C. Najviša dnevna od 15 do 20 °C, piše DHMZ.

24sata

Žuti alarm

U subotu je za dio Hrvatske označen žuti alarm koji znači potencijalno opasno vrijeme.

24sata

I u nedjelju isto

Žuti alarm za dio Hrvatske označen je i u nedjelju.

24sata

Gs Press / 24sata.hr