Kulturno-informativni Centar u Gospiću danas je bio domaćin završnoj konferenciji projekta “Ecomanager”, izuzetno značajnog projekta čija je glavna namjena bila osigurati održivo upravljanje bioraznolikošću u šumskom dijelu Natura 2000 područja.

Projekt vrijedan 18.077.085 eura, sufinanciran sredstvima Europske Unije iz Kohezijskog fonda, u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, realiziran je na području cijele Republike Hrvatske. Njegov ključni aspekt uključivao je izradu šumskogospodarskih planova, koji služe kao planovi upravljanja ekološkom mrežom. Ova završna konferencija predstavlja krunu uspješno završenog ambicioznog i ekološki iznimno važnog projekta.

Korisnik projekta “Ecomanager” bila je tvrtka Hrvatske šume d.o.o., dok je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja surađivalo na projektu kao ključni partner.

Konferenciji su, uz domaćine, voditelja ispostave šuma Gospić Maria Stilinovića i župana ličko-senjskog Ernesta Petryja, nazočili i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić, državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova Zrinka Raguž, ravnateljica Uprave za šumarstvo i drvnu industriju Ministarstva poljoprivrede Renata Ojurović, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Igor Kreitmeyer, predsjednica Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije Silvija Zec, prodekan Fakulteta šumarstva Stjepan Posavac, te pomoćnica ravnateljice Hrvatskog šumskog instituta Jasnica Medak.

Konferenciju je otvorio Mario Stilinović, izrazivši zadovoljstvo što je projekt “Ecomanager” uspješno dovršen. Istaknuo je kako će rezultati ovog projekta imati dugoročni pozitivan utjecaj na održivo upravljanje šumama u Hrvatskoj, čime se postiže ključni cilj projekta – očuvanje i promicanje bioraznolikosti.

Župan Ličko-senjske županije Ernest Petry pohvalio je projekt, naglašavajući važnost očuvanja bioraznolikosti i održivog upravljanja šumama u županiji.

-Drago mi je da se završna konferencija održava ovdje u Gospiću, u srcu naše županije. Projekti vrijedni preko 136 milijuna kuna, odnosno nešto više od 18 milijuna eura, odrađeni su u sklopu ovog projekta. Iz kohezijskog fonda EU povukli smo sredstva koja čine oko 70% ukupnog iznosa, što je otprilike 12 milijuna eura. Ovo je velika pohvala svima vama koji ste posljednjih 5 godina radili na projektu. Kao najveća županija po teritoriju u Republici Hrvatskoj, Ličko-senjska županija obuhvaća veliki dio teritorija naše države. Na žalost, naša regija je doživjela demografski pad s trenutnim brojem stanovnika od oko 43 tisuće. No, kroz ulaganja u Gospić i cijelu županiju, intenzivirali smo naš rad u posljednje dvije godine s nadom da ćemo postići sveobuhvatni razvoj i revitalizaciju ovog područja. U posljednje dvije godine, u suradnji s Vladom RH predvođenom premijerom Plenkovićem, resornim ministarstvima, državnim firmama maksimalno radimo na revitalizaciji gospodarstva. Jako puno projekata je u izradi i nadamo se da ćemo uskoro Ličko-senjsku županiju na mjesto gdje joj pripada na karti RH, kazao je župan Petry.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić istaknuo je nemjerljivu važnost ovog projekta.

Hrvatska, kao članica Europske unije, ima odgovornost zaštiti svoje prirodne resurse, uključujući bogatstvo šumskih ekosustava. Hrvatske šume gospodare s više od 2 milijuna ha površine šuma i šumskog zemljišta, a ovim je projektom obuhvaćeno nešto više od pola milijuna hektara, od čega se veliki dio nalazi unutar ekološke mreže Natura 2000. Očuvanje prirodnih staništa može privući posjetitelje i stvoriti radna mjesta u ruralnim područjima, te osigurati gospodarski razvoj ovih područja, a Hrvatske šume žele biti pokretač tog  procesa. Ovaj projekt je od velike važnosti, ne samo za nas danas, već i za naše nadolazeće generacije. U Gospiću i ovoj županiji uvijek se osjećam kao kod kuće, stoga želim svima zaželjeti ugodan boravak. Želim zahvaliti županu na neprestanoj podršci koju pruža Hrvatskim šumama i državnoj administraciji. Na kraju, ne smijemo zaboraviti da, zahvaljujući trudu Ličana kroz stoljeća, danas imamo jak i održiv ekosustav za buduće generacije, kazao je Dujić.

Ovim projektom Hrvatska je napravila veliki korak prema održivom upravljanju svojim šumama i bioraznolikošću. Projektno područje Ecomanager-a obuhvatilo je 559.413 hektara šuma i šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske s kojim unutar 167 gospodarskih jedinica upravljaju Hrvatske šume. Od te ukupne površine projektnog područja, 382.536 hektara nalazi se unutar ekološke mreže Natura 2000 koju čine područja očuvanja značajnih za vrste i stanišne tipove te područja očuvanja značajna za ptice. Ovaj ambiciozni projekt, sufinanciran od strane Europske Unije, pokazao je koliko je održivost važna u suvremenom društvu i koliko može biti učinkovita kada su pravilno usmjereni svi relevantni akteri. 

Gs Press