Podržavamo 100 eura veće plaće za sve, ali to nije dovoljno za dostojanstven život zaposlenih u sudskim tijelima i državnom odvjetništvu za koje tražimo još dodatnih 300 eura neto plaće

U štrajku je s današnjim danom oko 5000 naših članova, a imamo podršku i drugih sindikata, sudaca, građana, zaposlenika koji nisu članovi našeg sindikata.

Nastavljamo borbu za plaće dostojne normalnog života, za pošteno vrednovanje našeg rada i da se konačno čuje i naša priča. A ona glasi da zaposlenici sudskih tijela i državnih odvjetništava rade s prosječnim plaćama od 500 do 700 eura i s tim ne mogu izdržati ni do kraja mjeseca, a kamoli do sljedeće plaće. Rade dvostruko više, jer ih nema tko zamijeniti. Nitko ne želi doći raditi u državnu upravu zbog tako niskih plaća.

Vlada je donijela odluku o povećanju plaća od 60 do 100 eura zaposlenicima u državnim tijelima s najnižim primanjima. Podržavamo to povećanje, ali i dalje tražimo da se plaće zaposlenika u sudskim tijelima i državnim odvjetništvima povećaju za 300 eura, čime se dolazi do prvotnih 400 eura neto koliko smo od početka tražili. A taj početak krenuo je još prije tri godine i sve ove godine vladajući nas nisu htjeli saslušati. Čak su nam htjeli i zabraniti štrajk, ali i Županijski sud je presudio da je naša borba zakonita.

“Govorili su nam – niste reprezentativni ne možete štrajkati, ne možete pregovarati o osnovici, ne možete razgovarali o koeficijentima jer su uređeni uredbom, ne smijete ništa, pa smo danas pokazali da smo ipak reprezentativno hrabri i da ipak možemo sve. Pokušavaju nam podmetati, zastrašiti, okretati nas jedne protiv drugih, ali poručujemo im – nećemo to dopustiti”, rekla je Iva Šušković, predsjednica SDLSN RH.

Na blagdan Tijelova, s obzirom da je neradni dan zaposlenici neće štrajkati, ali u petak se štrajk nastavlja jednakim žarom. Nećemo odustati dok se ne ispune naši zahtjevi ili dok od Vlade ne dobijemo protuponudu koju će prihvatiti svi naši članovi.

Predsjednica SDLSN RH

Gs Press