U Parku prirode Velebit, danas je održana konferencija za medije uoči trećeg izdanja Baške oštarije traila – BOŠT 2023, koji se planira održati ovu subotu, 10. lipnja 2023. na Baškim Oštarijama. Konferenciji su prisustvovali Mario Šaban, ravnatelj PP Velebit, Marko Pražić, predsjednik AK Velebit 2001, te Boris Smojver, načelnik Općine Karlobag.

Mario Šaban, ravnatelj Parka prirode Velebit, otvorio je konferenciju naglašavajući obavezu promocije i poticanja svih događanja koja pridonose promicanju zaštićenog područja. “Podržavamo sve aktivnosti kojima je cilj promicanje aktivnog života, života u skladu s prirodom i edukacije o važnosti zaštićenih područja”, rekao je Šaban. Ravnatelj je posebno istaknuo važnost suradnje s AK Velebit 2001, inicijatorom ove utrke, te je istaknuo aktivniji angažman parka u organizaciji ovogodišnjeg događaja.

Marko Pražić, predsjednik AK Velebit 2001, predstavio je utrku kao sredstvo promicanja aktivnog života i lokaliteta Baških Oštarija kao destinacije za aktivan odmor. Iznio je zadovoljstvo rastom utrke u posljednje tri godine, navodeći povećanje broja sudionika za 100%, uključujući 200 trkača iz različitih zemalja i 28 natjecatelja mlađih od 18 godina.

Pražić je opisao dvije staze utrke, “Family time” dužine 4 km i “4 vrha” dužine 11 km, koje pružaju sudionicima priliku da istraže prirodne ljepote Baških Oštarija i uživaju u pogledu na četiri velebitska vrha, Velebit, podvelebitski kanal i Karlobag.

Načelnik Općine Karlobag, Boris Smojver, iznio je stratešku viziju općine koja se temelji na turizmu i aktivnom turizmu, te istaknuo utrku kao ključnu komponentu tog plana. Smojver je naglasio značaj održivih događaja za Općinu Karlobag i zaštitu prirode, te objasnio kako je općina sudjelovala u nacionalnom programu oporavka Ministarstva turizma, sa posebnim fokusom na aktivni turizam.

Načelnik je također naglasio jedinstvenu klimatsku raznolikost u općini Karlobag i njezinu prirodnu ljepotu, koja je čini jednom od najljepših lokacija za održavanje utrke u Hrvatskoj.

Baške Oštarije trail – BOŠT 2023. obećava postati izvanredan događaj za sve ljubitelje prirode i trčanja, pružajući priliku sudionicima da uživaju u neusporedivim prirodnim ljepotama dok se natječu na jedinstvenom terenu Velebita.

Gs Press