PREDSJEDNIK vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je da će roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta dobivati naknadu 10 mjeseci.

“Čuli smo poruku sabora kada je riječ o Zakonu o socijalnoj skrbi i naknadi za roditelje njegovatelje. Danas sam obavio konzultacije s ministrom Piletićem i dao sam mu nalog da se poveća naknada koju će on predložiti u novom Zakonu o socijalnoj skrbi za roditelje njegovatelje i, drugo, da se definira period kojim bi se naknada dala roditeljima njegovateljima u slučaju da im dijete premine, za 10 mjeseci”, kazao je Plenković.

To će, rekao je, biti okviri u kojima će ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić izaći s prijedlogom Zakona o socijalnoj skrbi i izmjenama uz druge izmjene koje je pripremalo to ministarstvo.

Naime, prošlog je tjedna vladajuća većina u saboru odbila prijedlog oporbe da se roditeljima njegovateljima omogući naknada šest mjeseci nakon smrti djeteta.

“Plus toga, idemo i sa Zakonom o osobnoj asistenciji i sa Zakonom o inkluzivnom dodatku. U ta tri zakona, koja su u nadležnosti ministra Piletića, svi zakoni i promjene idu i u smislu opsega polja primjene, dakle, veći broj korisnika i u smislu iznosa naknade sredstava”, pojasnio je Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Osvrnuo se i na subotnji prosvjed liječnika rekavši da je ministar zdravstva Vili Beroš dobio uputu da nastavi dijalog sa svim predstavnicima različitih udruga i komora. “Da nas izvijesti, da vidimo kako zajednički možemo učiniti dodatne napore za položaj liječnika u Hrvatskoj”, rekao je.

Gs Press