Gospićka samostalna narodna knjižnica u suradnji s Ličko-senjskom županijom večeras je bila mjesto okupljanja ljubitelja povijesti i književnosti. Naime, dr. sc. Franjo Jurić predstavio je svoja dva djela koja bacaju svjetlo na različite aspekte povijesti Hrvatske i šire regije. Djela pod naslovima “Bihać, sjedište Velike župe Krbava i Psat” te “U trostrukom obruču, Okrug Bihać u planovima i izvještajima Srpske vojske Krajine 1994.–1995.” privukla su pažnju posjetitelja, među kojima je bio i ličko-senjski župan Ernest Petry.

Prva knjiga, “Bihać, sjedište Velike župe Krbava i Psat”, detaljno istražuje ustroj civilnih i vojnih tijela vlasti tijekom Drugog svjetskog rata, te se osvrće na partizanske zločine i progon hrvatskog i muslimanskog stanovništva. S druge strane, drugo djelo “U trostrukom obruču, Okrug Bihać u planovima i izvještajima Srpske vojske Krajine 1994.–1995.”, osvjetljava događaje vezane uz raspad Jugoslavije i političku krizu, pružajući uvid u ratni period kroz 210 izvornih dokumenata koji odražavaju vojne i političke strategije tadašnjeg vremena.

Predstavljanje je otvorio ravnatelj knjižnice Milan Šarić, nakon čega su o knjigama govorili tipograf Admir Kurtović i sam autor, dr. sc. Franjo Jurić. Ovaj događaj ne samo da je pružio uvid u važne povijesne teme, već je i omogućio posjetiteljima da se izravno upoznaju s autorom i njegovim radom, potičući daljnju raspravu i interes za povijesna istraživanja i književnost.

Gs Press