Prezentacija međunarodnih vježbi „Immediate Response 23“, „Astral Knight 23“ i „Laufer 23“ te prikaz opreme i sredstava korištenih u vježbama, održat će se u petak, 26. svibnja 2023. godine u vojarni “Josip Jović” u Udbini.

Prezentaciji će uz ministra obrane Marija Banožića nazočiti zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za Europu (SACEUR i EUCOM) general zbora Christopher G. Cavoli i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj.

Vježbe “Immediate Response 23”, “Astral Knight 23” i “Laufer 23”, provode se u okviru skupa vježbi pod nazivom “DEFENDER 23” u organizaciji Zapovjedništva američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku (USAREUR-AF) i Zapovjedništva američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA), u cilju razvoja interoperabilnosti i spremnosti saveznika i partnera. Uz pripadnike Hrvatske vojske, na teritoriju Republike Hrvatske u ove tri vježbe sudjeluju i pripadnici OS Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije te SAD-a.

Gs Press