Nakon tromjesečne agonije Čanka na današnji dan 1991. godine četnici su ušli u porušeno i snijegom zavijano selo. Pri tome je ukupno poginulo 28 branitelja i sedam mještana. Napadima četnika uporno su odolijevali Riječani, najviše pripadnici 111. brigade, 128, brigade ZNG Sveti Vid, zatim 133 br. iz Otočca, 1. gardijske brigade i nekoliko pripadnika MUP-a. Branitelji su na raspolaganju imali samo pješačko naoružanje, dok je na svega 70 branitelja nasrnuo višestruko veći broj četnika, pripadnika tzv. JNA, Belih orlova i Martićeve milicije. Napadačima su na raspolaganju bili tenkovi i različito topništvo.

Čanak-selo koje nestaje

Pogrom Čanka započeo je između dva svjetska rata kada je zbog ekonomskog vala migracija broj stanovnika s 1 400 pao na 300 stanovnika. Nova nevolja dogodila se u II. svjetskom ratu kada je Čanak ostao bez 150 stanovnika. Danas ih ondje prebiva jedva 30-ak.

Na mjesto nekadašnje škole koju su četnici zbrisali s lica Zemlje okupit će se danas obitelji, suborci i prijatelji poginulih branitelja. Da bi im u tišini, dostojanstveno i uz molitve još jednom odali dužnu počast kod velikog spomenika s uklesanim imenima poginulih branitelja. Naše molitve, duboki pijetet i naklon je najmanje što im možemo uzvratiti.

Gs Press / c.p.L. O.