Javna ustanova za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije uspješno nastavlja s realizacijom svojih projekata, a dobra vijest ovaj put pristigla je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U okviru Javnog poziva za neposredno financiranje projekata koji doprinose održivosti posjetiteljske infrastrukture, osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 42.000 eura za izgradnju „Učionice na otvorenom“ u posebnom rezervatu šumske vegetacije Laudonov gaj kod Udbine.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će projekt s iznosom od 33.000 eura, dok će preostali udio potrebnih sredstava koja iznose 9.000 eura po prijedlogu župana Petryja biti osiguran iz proračunskih sredstava Ličko-senjska županija.

U Laudonovu gaju izgradit će se atraktivna drvena nadstrešnica za posjetitelje s 45 m2 natkrivenog i 20 m2 nenatkrivenog dijela prostora, a ista će biti opremljena s drvenim klupama i stolovima s dva moderna interaktivna edukacijska elementa odnosno s istraživačkim stupom s lupom i geološkim stupom.

Sukladno ishodovanim dozvolama i projektno-tehničkoj dokumentaciji koju je izradila Javna ustanova za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije, ovo je tek prvi korak prema uređenju infrastrukture za posjetitelje u ovom prirodnom biseru.

Također treba napomenuti da je do sada Javna ustanova u suradnji s Općinom Udbina, Hrvatskim šumama i drugim suradnicima provela više akcija čišćenja i zbrinjavanja otpada iz područja posebnog rezervata Laudonov gaj, na koji način se kroz ovaj projekt želi unaprijediti atraktivnost ove drevne ličke šume i prilagoditi ju za prijem posjetitelja s naglaskom na edukaciju u prirodi djece školskog uzrasta.

Gs Press