Povodom obilježavanja 25. rođendana Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Dana Parka prirode Velebit, Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit, u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Velebit, Turističkom zajednicom Grada Senja i Brdsko biciklističkim klubom Senj, organizira manifestaciju pod nazivom “Aktivni vikend u Krasnu” koja će se održati 25. i 26. svibnja.

Dvodnevna manifestacija posjetiteljima će pružiti priliku da se upoznaju s bogatom prirodnom, kulturnom i povijesnom baštinom ovog dijela Hrvatske. Suradnja između ustanova i partnera u organizaciji ovakvih događanja ne samo da promiče ove vrijednosti, već i naglašava važnost njihove zaštite. Iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit poručuju da je planina Velebit uvrštena u mrežu svjetskih rezervata biosfere u sklopu UNESCO-va programa Čovjek i biosfera, te ovakvi događaji naglašavaju nužnost suradnje nadležnih institucija u zaštiti okoliša i održivom razvoju.

Rođendan Parka bit će obilježen bogatim edukativnim i zabavnim programom za posjetitelje svih dobnih skupina. Svi sadržaji su besplatni, a posjetitelji će moći sudjelovati u raznim interaktivnim aktivnostima. Program započinje u subotu 25. svibnja radionicom “Velebitska vunena priča” koja će se održati u 13 sati u dvorani Uprave Parka, a vodit će je članice Udruge Gačanka iz Otočca. U 15 sati ispred Uprave Parka slijedi “Joga u paru” s učiteljicom joge i meditacije Marielom Crnko-Kovač. U 16 sati počinje četverosatna šetnja “Stazom Krasna”, koja će također obilježiti otvorenje ove poučne staze duge 3,5 km.

Staza Krasno spaja Krasno sa Svetištem Majke Božje od Krasna, gdje će sudionici moći degustirati lokalne proizvode. Na stazi su postavljene edukativne ploče, signalizacija i drvene skulpture koje je izradio lokalni umjetnik Josip Tomaić. Otvorenje staze predstavlja značajan poticaj za dostupnost rekreacijskih sadržaja i očuvanje kulturne baštine, uz podizanje svijesti o važnosti očuvanja prirodne bioraznolikosti.

Prvi dan manifestacije završava uz tradicionalni gulaš od divljači i glazbu Grupe Mirakul iz Senja. U nedjelju 26. svibnja s početkom u 10 sati organizira se bicikliranje po Krasnu i okolici u dužini od 18 km, koje organizira Brdsko biciklistički klub Senj. Također, u 10 sati na glavnom ulazu u Park počinje edukativno vođenje planinarskom stazom do Zavižana i natrag. Vođenje će uključivati posjet meteorološkoj postaji i Planinarskom domu Zavižan.

Za sudjelovanje u programu potrebna je prethodna prijava, a detalji su dostupni na web stranicama Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Gs Press