Prije dvije godine u Vivozama nadomak Otočca uz rijeku Gacku posađen je drvored od 86 mladica hrasta lužnjaka. Ova je vrsta drveta odabrana po preporuci Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zato što hrast izuzetno dobro podnosi močvarna i vlažna tla uz rijeke, voli tla bogata vapnencem te je otporan na sušu i visoke temperature. Također jedan od razloga je i taj što je drvo hrasta lužnjaka Quercus robur autohtono drvo uz rijeku Gacku koje je nekad na ovim područjima obitavalo u značajno većem broju nego što je to danas slučaj.

Današnja je akcija priređena u organizaciji Hrvatskih voda kada je uređen ovaj mladi drvored hrasta lužnjaka koji se izvrsno prilagodio. Radove na uređenju drvoreda u vidu okopavanja oko sadnica, obrezivanja pojedinih grana te postavljanja novih potpornja odradili su kroz terensku nastavu učenici drugog i trećeg razreda Srednje škole Otočac, smjer šumarski tehničar zajedno sa svojim profesorima.

Na hrvatskom jeziku hrast lužnjak se još naziva dub, gorun i lužnjak. Od hrvatskih naziva su izvedenice dubrava, lužić i slično vezane za nekadašnje lokacije na kojima su rasla stabla hrasta lužnjaka. Odraslo stablo hrasta lužnjaka naraste do oko 40 m u visinu, promjer debla do 3 metra. Krošnja mu je široko razgranata i jedna je od najljepših krošanja stabala.

Gs Press