Prema podacima Državnog hidro-meteorološkog zavoda Gospić se od jutros ne nalazi na popisu mjesta sa snježnim pokrivačem. Unatrag četiri dana toplo vrijeme i povremena kiša otopila su gotovo sav snijeg u Lici, izuzev viših predjela i NP Plitvička jezera gdje se još uvijek zadržalo 29 cm.

Nabujali su svi potoci i sve rijeke, prijeteći mjestimično naseljima poput dijelova u Donjim Pazarištima i selu Podastrana. Potok Tisovac poseban je u tom smislu jer prvi nabuja i stihijski nosi sve pred sobom. Znatno je nabujala rijeka Bogdanica koja se ulijeva u Novčicu. Bogdanica je na nekoliko mjesta već preplavila lokalne ceste u okolici Smiljana. Potok Suvaja u Brušanima prometnuo se u nezaustavljivu bujicu. Podigla se i rijeka Lika pa se iz akomulacijskog jezera Kruščica višak vode prelijeva u Kosinjsku dolinu. Stari prirodni „odušak“ Markov ponor ne može niti približno gutati viškove vode pa razina vode u Kosinju nezaustavljivo raste. O svemu nam je više rekao voditelj vodno-gospodarske osnove Lika-Primorje ing. Mladen Vodička.

-Da bismo vodom rasteretili Gospić i okolna naselja još sinoć smo počeli preko brane HE “Sklope“ ispuštati u Kosinjko polje oko 400 kubika vode u sekundi. Uz Bakovački potok i mnoštvo manjih vrela i potoka sada se u Kosinjsko polje sliva oko 545 kubika vode /s i ondje vodostaj neprestano raste. Što se rijeke Gacke tiče tamo je stanje za sada pod  kontrolom. Voda se mjestimično izlila u neka polja, ali  nema ugroze domaćinstava, kaže ing. Vodička.

Stožeri civilne zaštite u Gospiću, Otočcu, Korenici, Lovincu i Perušiću svakodnevno obilaze teren. Uvedene su redovne mjere obrane od poplava. Na području Gornjeg Kosinja voda se izlila na nekoliko dijelova prometnica pa je do sela Šušanj, Podjelar i Kosinjski Bakovac pristup moguć jedino pješice preko obližnjih brda ili čamcima. Po svemu sudeći mnogi Ličani se trebaju pripremiti za najcrnji scenarij.

Na području Gospića zatvorene su ceste u Kaniži, Ličkom Novom i Smiljanu. Kakvo smo stanje danas zatekli u 16:00 sati pogledajte u galeriji slika.

Gs Press / Nick / M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.