Ličko-senjska županija je ove godine obilježila svečanije nego li inače svoj Dan 23. svibnja i 200. obljetnicu rođenja dr. Ante Starčevića. U Velikom Žitniku organiziran je posjet Spomen domu velikog pokretača hrvatske misli, književnika i političara. Nakon odavanja počasti organiziran je prigodni program u izvedbi HKUD-a „Degenija“ iz Gospića.

U Gradskom groblju Svete Marije Magdalene odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg spomen-križa. U Veleučilištu „Nikola Tesla“ održan je znanstveni kolokvij na temu „200. obljetnica rođenja Oca Domovine dr. Ante Starčevića“.

U katedrali Navještenja blažene djevice Marije služila se sveta misa koju je predvodio biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić.

Dan županije u znaku mnoštva projekata

U prepunoj dvorani kina „Korzo“ održana je svečana sjednica Skupštine Ličko-senjske županije. Premijera Andreja Plenkovića dočekali su domaćini župan Ernest Petry i predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić. S premijerom su bili ministar branitelja general Tomo Medved, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Mario Kapulica kao i brojni državni tajnici. Visoke uzvanike dočekali su saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić, gradonačelnici i načelnici općina, ravnatelji javnih poduzeća i ustanova, predstavnici braniteljskih udruga i brojni građani. Prvi je govorio predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić i posebno se zahvalio djelima dr. Ante Starčevića, dr. Franje Tuđmana i svim hrvatskim braniteljima.

-Iskrena hvala svim tim ljudima jer ne treba dvojiti da bez njih ne bi bilo niti slobodne i neovisne Hrvatske. Ono što me danas veseli to je naša suradnja i zajedništvo na svim razinama. Župan Petry ima izvrsnu suradnju sa svim resorima u Vladi RH, odlično surađuje i sa svim gradovima i općinama na ovome području. To je jedini način da napredujemo i vjerujem da će se tako i nastaviti, istaknuo je Marijan Kustić. U govoru župana Petryja osjetio se neskriveni ponos.

-U tijeku je konačni preporod Ličko-senjske županije. Iza nas su stoljeća borbi, ustajanja i padanja. Danas s ponosom kažem da je došao krajnji čas da bismo okrenuli novu stranicu povijesti jer smo osigurali demokratski smjer naše domovine. Kako su govorili dr. Starčević i dr. Tuđman „ostavimo po strani sva naše neslaganja i započnemo složno graditi i unaprjeđivati našu domovinu Hrvatsku“.

Poštovani premijeru g. Andreju Plenkoviću, počasni građanine Ličko-senjske županije. Poštovani oče biskupe mons. Križiću i od danas počasni građanine ove županije, uvaženi ministri i dragi gosti. Dobro nam došli u najljepšu hrvatsku županiju. Ona je poznata i po ponosnim i vrijednim ljudima. To su nam u naslijeđe ostavile mnoge generacije prije nas. Samo je jedna zadaća, samo je jedno očekivanje pred ovom generacijom – da je dovedemo na još bolji glas prosperitetnu i naprednu Ličko-senjsku županiju. Svim kćerima i sinovima Velebita, priobalja i svim ljudima dobre volje.

U svibnju prije nepune dvije godine izabran sam za Ličko-senjskog župana. Mandat smo tražili i dobili da ujedinimo sve dijelove naše županije. Da oživimo gospodarstvo i stvorimo uvjete za bolju demografsku sliku. Na tome smo već postigli dobre rezultate. Naravno, svjestan sam časti, ali i odgovornosti koju nosi dužnost župana. Odgovornost je isključivo moja, ali nam je zadaća zajednička. Sve ovisi o nama. Važno je međusobno povjerenje, suradnja svih gradova i općine, suradnja s Vladom RH. Samo na ovaj način pokrenuli smo niz projekata. Pomažemo i ukrajinskom narodu jer smo kroz naš Prihvatni centar primili više od 1 300 ukrajinskih civila koji su se spasili pred ruskom agresijom. Oko 750 ih je smješteno na području Ličko-senjske županije. Više od 100 ukrajinske djece upisani su u osnovne i srednje škole, mnogi se nalaze u vrtićima.

Pripremamo mnoštvo investicijskih projekata u svim gradovima i općinama jer samo tako možemo revitalizirati gospodarstvo. Velika su ulaganja u luke i kupališta u našem priobalnom dijelu. Grade se novi cestovni pravci, vrši konglomeracija, izgrađuju novi kilometri vodovodne mreže… U tijeku je energetska obnova stambenih zgrada u Ličkom Osiku. Odobrena su sredstva za rekonstrukciju zgrade gospićke Gimnazije, strukovne škole u Gospiću i osnovne škole u Otočcu. U tijeku je izrada projektne dokumentacije kako bi se izradio Memorijalni centar Domovinskog rata u Gospiću. Za spomen i štovanje naših branitelja koji su ginuli za našu slobodu, zaključio je župan Petry i podsjetio na više od skorih 250 novih radnih mjesta koja će se otvoriti izgradnjom novog zatvora u Gospiću. Županovo je izlaganje bilo popraćeno gromkim pljeskom pune dvorane.

U umjetničkom dijelu programa nastupila je klapa „Senjkinje“, ukrajinska glazbena umjetnica Marianna Ilkv i Gradski zbor „Vila Velebita“.

Pozdrave predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića prenio je nazočnima saborski zastupnik Mario Kapulica. Premijer Andrej Plenković istaknuo je činjenice po kojima je Hrvatska u vrijeme mandata sadašnje Vlade dosegla sve zacrtane ciljeve.

Novi izazovi pred Ličko-senjskom županijom

-Naravno, sve je krenulo još iz vremena dr. Ante Starčevića, „Oca domovine“. Tu borbu nastavile su generacije naših predaka, pa sve do dr. Franje Tuđmana i žrtava desetaka tisuća naših branitelja. Župan Ernest Petry i predsjednik skupštine Marijan Kustić naznačili su sve važnije smjernice razvoja ovoga područja. Pripremajući se za ovu svečanost proučio sam sva ulaganja, sve projekte i nastojanja da se ovdje život učini boljim. Na tome vam želim iskreno čestitati jer ste u dvije godine mandata učili maksimum. To se vidi i po broju i namjeni projekata za sva četiri grada i svim osam općina.

Hrvatska danas pred sobom ima niz izazova, ali i mogućnosti. Kada pogledamo što je sve htio dr. Ante Starčević i gdje smo danas onda možemo biti ponosni na naša postignuća. Ponosni prije svega na hrvatske branitelje iskazujući im zahvalnost za slobodu koju su nam podarili, za ostvareni teritorijalni integritet, za politiku koju je ’90. godina vodio predsjednik Tuđman. Zahvaljujući tome su postignuti svi strateški zacrtani ciljevi. To su sloboda, demokracija, međunarodno priznanje, institucije, zaštita ljudskih i manjinskih prava…

Prošli smo brojne krize, a sve su bile vanjskog, horizontalnog karaktera. Ruska agresija na Ukrajinu uvjetovala je poskupljenju energenata i hrane. Pokazali smo žilavost kada je to najpotrebnije. Tako danas Hrvatska bilježi porast BDP-a od 20 milijardi eura. Bilježimo rast prosječnih plaća od 50 posto. Bilježimo sve bolji kreditni rejting kod svih triju kreditnih agencija. Tu je i proračunski suficit od 2,4 posto. Bilježimo i rapidni pad javnog duga sa 78 na 68 posto. Nalazimo se u Šengenskom prostoru. Sve što sam nabrojao dolazi nam uoči turističke sezone koja bi po prihodima trebala biti puno bolja od lanjske, ali i znatno bolja po prihodima i dolascima nego li rekordna 2019. godina. Za cijelo ovo desetljeće imamo dvije ogromne ponude EU sredstava od 15 milijardi eura kroz redoviti sedmogodišnji proračun, kao i 10 milijardi eura kroz instrument za buduće generacije za koji smo se izborili za vrijeme prvog hrvatskog predsjedanjem Vijećem EU-a.

Zato često naglašavam da je ovo vrijeme „lovljenja koraka“ s naprednim državama Europe, za razliku od ’90. godina kada smo bili žrtve velikosrpske, Miloševićeve agresije, ustvrdio je premijer Andrej Plenković.

Dobitnici nagrada i priznanja

Na svečanoj Županijskoj skupštini dodijeljene su nagrade i priznanja za 2022. godinu, o čemu je Županijska skupština odlučila na sjednici 5. svibnja ove godine.

Počasnim građaninom Ličko-senjske županije proglašen je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Nagrada za životno djelo dodijeljena je posthumno za Damira Tomljanovića Gavrana. Ista nagrada dodijeljena je i Josipu Čorku, Tomislavu Čaniću i Paji Brkljačiću.

Godišnja nagrada dodijeljena je Ivanu Prpiću – Špiki i Ivanu Bižanoviću. Priznanje Ličko-senjske županije pripalo je: Udruzi udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Udruzi djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rta – Podružnici Ličko-senjske županije, Udruzi Ličana Vila Velebita Zagreb, MUP – Ravnateljstvu civilne zaštite, Područnom uredu civilne zaštite Rijeka, Službi civilne zaštite Gospić, Hrvatskom društvu političkih zatvorenika, Podružnici Gospić, Kromi d.o.o., BE-TO Brinju d.o.o., Hrvatskom savezu hodanja, KUD-u Dangubice Kuterevo, Mirandi Meter – Vuković, Veri Dasović, Hrvoju Smolčiću i Dubravku Mesiću.

Župan Ernest Petry donio je Odluku o dodjeli medalje, posthumno, prvom ličko-senjskom županu u neovisnoj Hrvatskoj Anti Frkoviću. Posthumna medalja dodijeljena je i nedavno preminulom Milanu Koliću koji je funkciju župana obnašao od 2013. do 2017. godine.

Zahvalnice župana dodijeljene su general-bojniku Miljenku Filipoviću, pukovniku Davoru Peitlu, pukovniku Dragi Biloviću, brigadnom generalu Nikoli Škunci, novinarima Marku Čuljatu i Marinu Smolčiću te aforističaru Danku Ivšinoviću. Zahvalnice za sportske uspjehe primili su Rino Mašić, Karla Lončar, Saša Rapaić, Romano Bako, Milanu Rukavini, Dino Selak, Nika Lopac, Andrija Tomić, Lina Strilić. Među laureatima je i Udruga žena „Nit“ iz Korenice, Strukovna škola Gospić, Kuglački klub Karlobag, Kuglački klub Velebit iz Otočca, Kuglački klub Plitvice, Kuglački klub Gospić, DVD Perušić. Zahvalnicu za pomoć pri spašavanju ljudi dobio je Kosinjanin Slavko Jurković-Cajko i posthumno bojnik Nikola Zdunić Harga.

Gs Press