Ako južina negativno djeluje na vaše zdravlje i raspoloženje – petak će vam biti još lošiji od prošlih dana. U mnogim područjima dodatno i zbog česte kiše, obilnije na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, a još veći stupanj upozorenja – narančasti, drugi od tri moguća stupnja – prognostičari DHMZ-a objavili su zbog olujnog juga.

Tijekom pretežno oblačnog petka još jača južina, češća kiša, gdjekad i obilnija

Petak će na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj biti još oblačniji, vjetrovitiji i kišovitiji od četvrtka pa su prognostičari DHMZ-a objavili upozorenje žutog – prvog stupnja zbog lokalno obilne kiše, te narančastog – drugog od 3 moguća stupnja zbog često olujnog juga, u gorju južnog i jugozapadnog vjetra. U najvišem gorju moguć je i snijeg. Temperatura zraka tijekom dana bez znatnije promjene – uz more od 10 do 15 °C, u unutrašnjosti 6 do 11 °C.

Za veljaču iznadprosječno toplo i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, ali uz južinu i vjetrovito, uz more i jače valovito, te uz čestu kišu, osobito prema kraju dana i u obliku pljuskova pa bi neke rive mogle biti poplavljene, prognozira Zoran Vakula za HRT.

Na jugu Hrvatske samo malo slabije jugo te do večeri rjeđa i ne odviše obilna kiša, a vjerojatna su i sunčana razdoblja, uz koja će temperatura zraka biti od 12 do 17 °C.

Samo malo niža u središnjoj Hrvatskoj, premda uz prevladavajuće oblačno vrijeme, te često umjeren, osobito u gorju i jak južni i jugozapadni vjetar. Povremena kiša vjerojatnija je popodne i osobito navečer.

Kiša je lokalno moguća i u većinom oblačnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu, gdje će uz pretežno umjeren južni vjetar temperatura ujutro biti oko 8 °C, poslijepodne pak od 15 do čak 17 °C.

I dalje razmjerno toplo i promjenjivo

Iznadprosječno toplo i u nastavku veljače, ali od nedjelje uz ipak svježija jutra, na kopnu i većinom slabiji vjetar. I pritom promjenjivo, uz sunčana razdoblja, te u južnijim kopnenim krajevima uz svakodnevnu povremenu kišu, a u sjevernijima uglavnom u nedjelju.

Na Jadranu kiša još češća, osobito na južnijem dijelu i obilnija, za vikend gdjekad i uz izraženije pljuskove praćene grmljavinom, pri čemu i jugo na jugu još većinom jako, povremeno i olujno. Osim juga, nevolje bi nekima moglo stvarati i oštro – južni vjetar, lokalno prolazno i jugozapadni, poznatiji kao garbin i lebić.

Gs Press / tportal.hr