Zadnjega dana ove 2020. godine stavljamo „točku na i“ vezanu uz razgovore s čelnim ljudima jedinica lokalne samouprave u Ličko-senjskoj županiji. Zadnji ovogodišnji razgovor načinjen je sa županom dr. Darkom Milinovićem. Zamolili smo ga samo neka pojašnjenja jer smo kao novinari svakodnevno svjedoci njegovih brojnih odluka, sastanaka, posjeta, obilazaka Županije…

Pri tome nam je ponekad teško izdvojiti ono manje ili više značajno. Učinio je to župan dr. Milinović.

Razvojni centar Ličko-senjske županije je jedan od bitnih projekata za razvoj gospodarstva, odnosno malog i srednjeg poduzetništva vrijedan 23 milijuna kuna. Također mogu spomenuti i energetske obnove javnih zgrada, škola, Domova zdravlja i Domova za starije i nemoćne u iznosu od ukupno 100 milijuna kuna. Od projekata bitnih za županiju je i Plinofikacija u vrijednosti 60 milijuna kuna koja će u mnogome smanjiti režijske troškove građanima, ali i gospodarstvu. U današnje vrijeme IT tehnologije ušli smo u projekt razvoja širokopojasnog pristupa internetu u iznosu od 137 milijuna kuna. Pored prvi put pomaganja infrastrukturnih projekata općina i gradova te projekata na pomorskom dobru postoji i niz drugih projekata, ali za to bi nam trebalo puno više prostora pa sam izdvojio samo neke. Na kraju želim posebno naglasiti potpore mljekarstvu u našoj županiji koje bi se da nije bilo županije doslovno ugasilo. Spomenuti još treba potpore mladim poljoprivrednicima i sufinanciranje kamata na poljoprivredne kredite. U turističke svrhe i u suradnji s Ministarstvom ulažemo u cikloturizam čiji smo mi nositelji u vrijednosti od ukupno 2,5 milijuna kuna.

-Koje su bile prepreke u realizaciji nekih važnih projekata?

Na žalost u jednom trenutku na aplikaciji za EU projekte preko 70 milijuna kuna naša županija, općine i gradovi iz fonda za sufinanciranje nisu dobili ni jednu jedinu lipu, što je bila velika zapreka u realizaciji nekih projekata. No, županija je zbog financijske stabilnosti izdvojila vlastita sredstva te su neki od tih projekata ipak bili realizirani.

-Na čemu ćete ustrajati u narednom razdoblju?

Ustrajat ćemo na realizaciji već započetih projekata, naročito plinofikacije i širokopojasnog interneta te uspostave rada Razvojnog centra Ličko-senjske županije. Otvorit ćemo nove kreditne linije za financiranje mladih poljoprivrednika deficitarnih zanimanja, malog i srednjeg poduzetništva, kao bitan faktor razvoja naše županije. Naravno da ćemo i dalje kao županija inzistirati na posebnom statusu naše županije koja zbog uloge u stvaranju hrvatske Domovine, ali i specifične demografske situacije, ima na to pravo.

-U kojoj su mjeri naši građani prepoznali ove napore, hoće li se to gospodarski, ali i politički valorizirati?

Kao što je dobro poznato da sam gotovo 24 sata dnevno na terenu, nastojim čuti u neposrednom kontaktu sve ono što tišti naše građane diljem županije te im, koliko je u mogućnosti županije, pomoći u rješavanju njihovih problema. Uvjeren sam da Hrvatice i Hrvati i svi građani naše županije znaju prepoznati sve one koji ne štedeći ni truda ni vremena rade na poboljšanju kulturnih, sportskih i gospodarskih prilika na području Ličko-senjske županije, zaključio je u razgovoru župan dr. Darko Milinović.

Gs Press / c.p. M. S.