Ovogodišnja pokazno-terenska vježba „Kruščica 2016.“  Državne uprave zaštite i spašavanja  pokazala je  mogućnosti operativnih snaga sustava civilne zaštite na pružanju pomoći i spašavanju ugroženog stanovništva i  materijalnih dobara u slučaju poplave. Na dijelovima grada Gospića i općine Perušić prezentirala je  spašavanje, evakuacija i zbrinjavanje ugroženih osoba i materijalnih dobara iz poplavama ugroženog područja te aktiviranje i mobilizacija operativnih snaga civilne zaštite s područja Općine Perušić i Grada Gospić te Ličko-senjske županije putem PUZS Gospić (Županijski centar 112). U Domu u Klancu koordinator vježbe Joso Živković iz PUZS Gospić  pozdravio je direktora Hrvatskih voda Vanju Račkog, župana ličko-senjskog Milana Kolića, gradonačelnika Grada Gospića Petra Krmpotića, predstavnike Općine Perušić,  ravnatelja DUZS Jadrana Perinića i sve načelnika Stožera. Županijski stožer vodio je Hrvoje Ostović, Grada Gospića Ivan Biljan i Općine Perušić Drago Hećimović.

Kada krenu kiše…

Ono što se nazivali scenarij vježbe  već više puta događao na ovim prostorima u stvarnosti. Zbog vrlo obilnih oborina  došlo je do podizanja vodostaja rijeke Like i njezinih pritoka, a prvi alarm stigao je iz Hrvatskih voda koje su izvijestile Stožere civilne zaštite o  enormnom prelijevanju vode iz jezera Kruščica preko HE „Sklope“. Stoga je župan Milan Kolić na temelju prikupljenih informacija sa terena proglasio je stanje elementarne nepogode za grad Gospić i općinu Perušić. Odmah su se sastali Stožeri civilne zaštite Ličko-senjske županije, Grada Gospića i Općine Perušić. Kao i u stvarnim situacijama, vježba je pokazala  uspješnu koordinaciju svih  sudionika, kroz  ukupno devet vježbovnih skupina. Terenski raspon vježbe protezao se od Brušana do središta Gospića, u dijelovima Donjih Pazarišta, pa do poplavljenih dijelova Kosinja. U vježbi „Kruščica 2016.“ sudjelovale su  postrojbe civilne zaštite opće namjene općine Perušić i Grada Gospića, DVD-i Perušić i Pazarišta, JVP Gospić, HGSS – Stanica Gospić, Gradsko društvo Crvenog križa Gospić, Vatrogasna zajednica Ličko-senjske županije, PU Ličko – senjska – PP Gospić, Zavod za HMP Ličko-senjske županije, Dom zdravlja Gospić, „Hrvatske vode“ – VGI Gospić, Stožeri zaštite i spašavanja Ličko – senjske županije, Grada Gospića i Općine Perušić te djelatnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Teško je izdvojiti neku od situacija u kakvima  se našlo oko 200 sudionika vježbe. Stožeri su koordinirali djelovanja, ekipa GSS tražila nestale, u funkciji su bili čamci, sanitet, policija, evakuirali se stari i bolesni, gradili se „zečji“ nasipi…  Stožer Ličko-senjske županije dostavio je u Kosinj 30 agregata i goriva, gasio se i jedan požar, a čamci su često bili jedini spas. Cijela se vježba „Kruščica 2016.“  temeljila na brojnim iskustvima svih Stožera civilne zaštite i svih sudionika zaštite u spašavanja, što se već mnogo puta događalo u zbiljskim situacijama diljem Like. Nisu zaboravljeni niti mediji kojima su pravodobno dostavljane točne informacije s terena. Stoga ne čudi što je današnja simulacija brojnih situacija na terenu potpuno ispunila očekivanja.

GS Press/N. M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.