Akcija „Dani tehničke ispravnosti motocikala“ provodit će se u 38 stanica za tehnički pregled vozila na području cijele Republike Hrvatske

Foto: Ilustracija

Od ponedjeljka, 22. travnja do subote, 27. travnja 2024. godine provodit će se preventivno-sigurnosna akcija „Dani tehničke ispravnosti motocikala”.

Motocikli i mopedi te ostala vozila L kategorije, posebno su ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, a dolaskom ljepšeg vremena svakodnevno se povećava njihovo sudjelovanje u prometu na cestama, stoga je ova akcija usmjerena isključivo na tu kategoriju vozila.

Akcija „Dani tehničke ispravnosti motocikala“ provodit će se u 38 stanica za tehnički pregled vozila na području cijele Republike Hrvatske, pod pokroviteljstvom Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, u suradnji s Hrvatskim autoklubom i Centrom za vozila Hrvatske.

Na području Policijske uprave ličko-senjske akcija “Dani tehničke ispravnosti motocikala” provoditi će se u Stanici za tehnički pregled “Autoprijevoz d.d.” u Otočcu.

Akcija je prvenstveno usmjerena na mogućnost obavljanja besplatnog pregleda vozila u stanicama za tehničke preglede uz poticanje vozača da preventivno kontroliraju ispravnost vlastitog vozila kako bi sigurno sudjelovali u prometu. Prilikom pregleda vozila kontrolirat će se tehničko stanje istog ili stanje pojedinih sklopova s naglaskom na stanje kočnica i svjetlosne signalizacije.

Cilj je isključivo preventivni, a pregled vozila obavlja se besplatno za sve vlasnike vozila, odnosno vozače koji se pojave na pregledu sa zamolbom da se njihovo vozilo pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost.

Napominjemo kako besplatni pregled vozila u ovoj akciji ne zamjenjuje redovni tehnički pregled, odnosno od ove akcije izuzeta su vozila koja u spomenutom razdoblju održavanja akcije, imaju zakonsku obvezu provođenja tehničkog pregleda i registracije.

Također, potrebno je naglasiti da u sklopu ove akcije neće biti sankcioniranja vlasnika za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, nego će ih se nakon savjetovanja o načinu otklanjanja neispravnosti uputiti u ovlašteni servis.

Gs Press / PULS