Šumari nikada ne miruju! Ova  tvrdnja proizlazi i iz zadnje obavijeti Uprave šuma Podružnice Gospić  gdje se trenutno provode radovi sadnje sadnica sufinancirani sredstvima EU fondova. Ukupna vrijednost radova za četiri ugovorena projekta iznosi 9.8 milijuna kuna, uz intenzitet javne potpore od 100 posto. Evo što nam je o svemu rekao voditelj Podružnice Gospić Mario Stilinović.

– Uprava šuma Podružnica Gospić od samih početaka aktivno sudjeluje u pripremi i provedbi raznih projekata sufinanciranih EU sredstvima. Projektnu dokumentaciju, kao i samu prijavu projekata na natječaje, odrađujemo vlastitim kapacitetima, dok za potrebe same sadnje sadnica dodatno zapošljavamo sezonske radnike – ističe  Mario Stilinović.

Cilj ovih projekata jest prevođenje degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura u mješovite sastojine autohtonih vrsta drveća visokog uzgojnog oblika. Radovi pripreme staništa i same sadnje sadnica su tijekom 2019. i 2020. godine u potpunosti provedeni na području šumarije Gospić i Perušić te je u njihovoj realizaciji sudjelovalo 120 radnika. Trenutno se radovi provode na području šumarije Korenica i njihov se završetak očekuje tijekom jeseni ove godine.

– Realizacijom projekata konverzija formiramo stabilne mješovite sastojine, čime direktno utječemo na poboljšanje biološke raznolikosti, poboljšanje apsorpcije ugljika te otpuštanje kisika – što je u skladu sa eko-trendovima cijele Europe, napominje  voditelj Podružnice Gospić Mario Stilinović.

Gs Press