Rusi su zauzeli nuklearku koju su granatirali i zapalili

0

DEVETI je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Požar je buknuo u krugu ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja, najveće u Europi nakon, kako su rekle ukrajinske vlasti, ruskog garantiranja. Pored nuklearke su se tijekom večeri i noći odvijale borbe ruskih i ukrajinskih snaga. Požar je izbio u administrativnoj zgradi i tijekom noći je lokaliziran.

Ključni događaji:

  • Ukrajina je objavila da je Zaporižju, najveću nuklarku Europe, zauzela ruska vojska
  • Ugašen je požar u nuklearki koji je izbio nakon granatiranja
  • Britanski premijer Johnson optužio Putina da prijeti sigurnosti čitave Europe
  • Ukrajinski predsjednik Zelenskij optužio Rusiju za “nuklearni terorizam”
  • Nastavljeni su pregovori, ali nije dogovoren prekid vatre niti primirje koje je Ukrajina priželjkivala
  • Ukrajinci su objavili da su Rusi bombardirali Černiv i da su najmanje 33 mrtva
AGENCIJA ZA ATOMSKU ENERGIJU: U POŽARU NUKLEARKE NIJE OŠTEĆENA OSNOVNA OPREMA

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je kako je ukrajinski regulator rekao da nije došlo do promjena u prijavljenim razinama radijacije i da požar nije zahvatio osnovnu opremu.

Američka tajnica za energetiku Jennifer Granholm rekla je da je SAD aktivirao svoj tim za odgovor na nuklearne incidente i prati događaje u dogovoru s ministarstvom obrane, Američkom nuklearnom regulatornom komisijom i Bijelom kućom.

TRUDEAU OSUDIO “STRAVIČNI NAPAD NA NUKLEARNU ELEKTRANU”

Kanadski premijer Justin Trudeau na Twitteru je objavio kako je razgovarao s ukrajinskim čelnikom nakon ruskog napada na nuklearnu elektranu Zaporižja, ustvrdivši kako je riječ o neprihvatljivim napadima Rusije koji moraju prestati odmah.

Zamjenik premijera i ja smo razgovarali s predsjednikom Zelenskim o stravičnim napadima na nuklearnu elektranu Zaporižia. Ovi neprihvatljivi napadi Rusije moraju prestati odmah”, stoji u objavi kanadskog premijera.

Zanimljivo da baš on  (zvani “mali Castro” ili “Fidel Trudeau”) komentira o neprihvatljivo ponašanje nakon njegovog ponašanje prema građanima Kanade za vrijeme mirne prosvjede!

Gs Press / index.hr