U okviru projekta prijavljenog na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Javna ustanova Park prirode Velebit provela je akciju čišćenja speleološkog objekta, jame Smetlara 2 u naselju Krasno polje.

Smetlara 2 je jamski speleološki objekt dubine 33 m i duljine 22 m, te je kako i samo ime kaže, nekoliko desetljeća korišten kao odlagalište otpada. Zbog složenosti sanacije, u akciji su sudjelovali članovi HGSS Stanica Gospić koji su iz jame izvukli preko 7 m3 komunalnog otpada, a za čije zbrinjavanje se pobrinulo Gradsko komunalno društvo Senj.
Polovicu teritorija Hrvatske karakterizira krš, a najznačajniji oblici tog reljefa su špilje i jame s važnom hidrološkom funkcijom. Iako skrivene od ljudskih očiju, u njima se skriva većina zaliha pitke vode.

Otpad u speleološkim objektima narušava vrijednost podzemlja i bitno utječe na kvalitetu podzemnih voda. Ova, kao i mnoge druge akcije doprinose zaštiti okoliša i očuvanju speleoloških objekata. Ali glavni cilj je podizanje svijesti javnosti kako bi zajedničkim snagama zaustavili uništavanje podzemnog okoliša i očuvali važne zalihe podzemne vode – vode koju pijemo.

Gs Press