16. rujna 2023. godine, u prostorijama OŠ Anž Frankopan u Kosinju, dr. Ivan Mance promovirao je svoju knjigu „Kosinjska tiskara“. Uz autora, na predstavljanju knjige govorili su dr. Tomislav Beronić i vlč. Pero Jurčević. Svečanost je uveličao glazbenom pratnjom fra Marinko Klaić.

Ovom kulturnom događaju nazočilo je 60-ak gostiju, a predstavljanje je trajalo oko sat vremena te se nastavilo u neformalnom druženju i razgovoru.

Promociju je otvorila ravnateljica škole gđa Zrinka Vukelić, pozdravivši sve nazočne te naglasila da je ovo velika i svečana prilika za sve Kosinjane, čestitavši autoru na obranjenoj doktorskoj disertaciji i na tiskanju knjige „Kosinjska tiskara.“

Ravnateljica Zrinka Vukelić nazočne je upoznala s poviješću škole, njezinom djelatnošću i sadašnjim aktivnostima u odgoju i obrazovanju.

Ravnateljica je u nastavku predstavila današnje predavače iznijevši kratku biografiju svakog predavača.

Prvi govornik bio je vlč. Pero Jurčević, naglasivši da mu je Kosinj u srcu i da Kosinj ima veliki utjecaj kroz povijest. Vlč. Jurčević tijekom 6 godina službovanja osvrnuo se na borbu Kosinjana protiv potapanja kosinjske doline. Osvrnuo se na ekshumaciju grobova, devastaciju domova i iseljavanje ljudi. Naveo je da su postojale teškoće u izvještavanju i proboju u medije. Osnovano je ZKD Kosinj koje također ima veliki utjecaj za održavanje konferencije Kosinjska dolina -jučer, danas, sutra, koja je održana prošle godine u rujnu, na kojoj je održalo predavanje 40-ak znanstvenika. Sve je dobilo na važnosti snimanjem dokumentarnog filma o Kosinju u produkciji HRT-a.

Dr. Tomislav Beronić naglasio je hrabrost autora jer je promijenio pogled na svijet, vratio povijest u njezin tok. Istakao je kako smo godinama pristajali da nam povijest pišu drugi.

Naglasio je kako je dr. Ivan Mance razbio teoriju da je Misal po zakonu rimskog dvora tiskan u Veneciji. Za tu tezu nikad nije iznesen niti jedan dokaz. Kako je dr. Manceu taj dokaz zvučao neznanstveno, dao si je truda i počeo je proučavati. Dr. Mance izveo je mnoge zaključke i dokaze, vrlo hrabre i sigurne, a svaka napisana riječ ima podlogu i čvrsti argument za priču. Nakon mnogih proučavanja, jedini je Kosinj ispunjavao tablicu da je imao pozitivne rezultate, a svi ostali samo su imali prazne pretpostavke.

Okupljenima se potom obratio autor knjige dr. Ivan Mance zahvalivši se organizatoru te istaknuvši kako je prvo predstavljanje ove knjige, koja na znanstvenim osnovama opet podiže kosinjsku tiskaru, upravo na mjestu gdje je sve i počelo. U Kosinju. U školi koja nosi ime po Anžu Frankopanu koji je bio financijer i organizator prve tiskare. Posebnu zahvalu uputio je prof. Anti Beženu jer ga je motivirao na taj rad i uvjeravanja da mora napisati tu knjigu. Također je iznio zahvalu prof. Zvonimiru Kulundžiću, književniku iz Osijeka, koji je prvi promovirao Kosinj 1960. godine, koji je u svojoj knjizi „Kosinj – kolijevka štamparstva slavenskoga juga“ iznio tezu da je naša prva tiskana knjiga tiskana u Kosinju.

Kosinj nikada službeno nije prihvaćen kao mjesto tiskanja prve hrvatske knjige iz nekoliko razloga. U bivšoj Jugoslaviji nije bilo dozvoljeno jer je mjesto Kosinj u Drugom svjetskom ratu bilo zabilježeno kao ustaško i domobransko. Uvijek se je kao alternativa navodilo 8 lokacija tiskanja prve hrvatske knjige: Roč u Istri, Izola u Istri, Istra općenito, Modruš, Venecija, Senj, Rim i Kosinj. Sve je to bilo s razlogom da bi se uvela pomutnja, da bi prosječni čitatelj bio zbunjen.

Naglasio je kako u prvoj tiskanoj knjizi dolaze slijepi otisci, tisak bez boje. Jedino se Zvonimir Kulundžić bavio tom temom. Istakao je kako je u Kosinju tiskan i Brevijar po zakonu rimskog dvora 1490. g.

Cijela knjiga, kao i prethodne dvije, popraćena je mnogim kartama, a u ovoj knjizi ih ima 225. Zato je Kosinj jako važan za hrvatsku povijest.

Na kraju su mnogi uzvanici kupili primjerak knjige uz autorovu posvetu.

Gs Press / T.V.