Objavljeni novi podaci o izlaznosti, najveća je u Ličko-senjskoj – 47.22 posto

0

OTVORENA su birališta na lokalnim izborima u Hrvatskoj. Pravo odlučivanja tko će u iduće četiri godine voditi njihove općine, gradove i županije te tko će biti u predstavničkoj vlasti imaju tri milijuna i 660 tisuća birača.

Birat će 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i skupštinu Grada Zagreba, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

S posebnim zanimanjem čeka se ishod izbora u četiri velika grada: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a za sada je sigurno da će sva četiri dobiti nove gradonačelnike, jer je dugogodišnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nedavno umro, a Andro Krstulović Opara, Veljko Obersnel i Ivica Vrkić se nisu ponovno kandidirali.

Izbori traju od 7 do 19 sati na 6572 biračka mjesta.

17:00 Objavljeni su novi podaci o izlaznosti

Do 16:30 izašlo je 35.54 posto. 2017. je bilo 35.15 posto. To znači da je izlaznost nešto veća.

Najveća je u Ličko-senjskoj – 47.22 posto. Druga županija, s izlaznosti preko 40 posto, je Dubrovačko-neretvanska.

Izlaznost u Zagrebu je 34 posto.

16:00 Preko 2000 osoba u izolaciji i samoizolaciji želi glasati na izborima

Želju glasovati na nedjeljnim lokalnim izborima izrazilo je nešto više od 2200 osoba pozitivnih na koronavirus i onih u samoizolaciji.

Naime, birači kojima je izrečena samoizolacija, kao i oni koji na biračko mjesto ne mogu doći zbog teže bolesti, nemoći ili invaliditeta, mogli su o tome obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije izbora ili birački odbor u nedjelju do 12 sati po svojoj želji.

Tu je želju izrazilo 870 birača pozitivnih na koronavirus i 1351 birač u samoizolaciji, kazao je u nedjelju poslijepodne Slaven Hojski, glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Birač pozitivan na koronavirus, kojemu pred vrata kuće ili stana dolaze članovi biračkog odbora, glasuje ispred ulaza u stan, odnosno kuću uz pomoć osobe od povjerenja, a ne smije imati neposredan kontakt s članovima biračkog odbora.

Ipak, da bi mu se utvrdio identitet, takav birač je dužan članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti pokazati osobnu iskaznicu.

Ispred kuće, odnosno stana, glasuju i osobe u samoizolaciji.

Hrvatska ima iskustvo glasovanja zaraženih koronavirusom i onih u samoizolaciji, a prvi put glasovali su na izborima za hrvatski sabor u srpnju prošle godine.

Unatoč sumnjama i strahovanjima, izbori se nisu pokazali kao širitelj zaraze koronavirusom.

Gs Press / index.hr