Bolest bjesnoća akutna je bolest središnjeg živčanog sustava sisavaca uzrokovana neurotropnim virusom koji se može naći u slini zaraženih životinja. Od ove bolesti najčešće obolijevaju psi, vukovi, mačke i lisice, ali i šišmiši. Pošto se uzročnik bjesnoće nalazi u slini zaražene životinje, zaraza se lako širi ugrizima zaraženih životinja. Bjesnoću također može dobiti i čovjek.

Znatno rjeđe, usred ujeda bijesnih pasa ili vukova, obolijeva i krupna stoka koja uključuje konje, svinje i koze. Prenošenje bjesnoće s oboljelog čovjeka na zdravog čovjeka je vrlo rijetko pa se ova bolest među ljudima srećom sve rjeđe širi.

Ministarstvo poljoprivrede RH je nedavno objavilo Naredbu o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti u 2021. godini. U Naredbi se ističe novost vezana uz obveze cijepljenja pasa protiv bjesnoće jer od ove godine se psi koji su ispunili uvjete cijepe svake treće godine (npr. ove pa do 2024. godine), a ne više svake godine kao do sada.

Ove godine uvodi se izraz primovakcinacija koja se odnosi na pse koji se prvi put cijepe protiv bjesnoće, kao i na one pse koji su već bili cijepljeni, ali je od prošlog cijepljenja prošlo više od 365 dana. U tom slučaju takvi psi se cijepe i ove godine, kao i sljedeće godine, uz uvjet da između cijepljenja ne smije proći dulje od godine dana pa tek tada ostvaruju pravo cijepljenja svake tri godine.

Na ovaj način psi cijepljeni prošle godine ostvaruju pravo na cijepljenje 2024. ako im od zadnjeg cijepljenja nije prošlo više od 365 dana. Na ovaj način se pazi na imunitet pasa koji je obavezno naveden i u knjižici koju vlasnik mora imati za svakog cijepljenog i čipiranog psa. Na ovaj način se u 2021. godini moraju cijepiti svi psi protiv bjesnoće, a samo oni psi kojima od zadnjeg cijepljenja nije prošlo više od 365 dana od prošlogodišnjeg cijepljenja ostvaruju pravo na cijepljenje svake treće godine.

Ovu Naredbu Ministarstva poljoprivrede prenijela je Veterinarska stanica Gospić.

Gs Press