IZBOR NAJBOLJIH SPORTSKIH REZULTATA LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE

ZA 2018. GODINU

Sinoć u dvorani KIC-a su proglašeni ponajbolji sportski rezultati na području Ličko-senjske županije za 2018. godinu.

Dobitnicima su čestitke uputili Ivan Tomljenović, zamjenik gradonačelnika Gospića, Siniša Krajač, zamjenik predsjednika HOO i dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan koji su i uručili nagrade.

POSEBNE NAGRADE

NAGRADA za doprinos razvoju sporta:

 • BEBA ROMAC,
 • KRISTIJAN KUSTIĆ
 • IVA BRKIĆ,
 • ZORAN MRKONJIĆ,
 • MILAN BOLJEŠIĆ
 • MIRNA DASOVIĆ,
 • ODBOJKAŠKI KLUB NOVALJA i
 • UDRUGA ŽENA ŠPORTSKE REKREACIJE OTOČAC

 BEBA ROMAC je bivša rukometašica i u mlađim danima rukometna reprezentativka, osoba koja se Rukometnom klubu Gospić priključila u 2017. godini i pokazala kao odličan izbor u vođenju grupa mlađih uzrasta. Tijekom 2018. godine okupila je i održala grupu djevojčica 2004. i 2005. godište, a trenutno je i trenerica grupe u Perušiću. Izuzetno je vrijedna osoba pozitivnih stajališta kojima svakim danom privlači sve više mladih kako bi se bavili rukometom.

 KRISTIJAN KUSTIĆ rođen je 1996.g. Živi u Kustićima, malom mjestu na otoku Pagu. Za nogometni klub Novalju registriran je od 2008. godine gdje igra u mlađim kategorijama. Po završetku osnovne škole odlazi u Zadar u srednju školu, te prelazi u NK Dalmatinac Crno gdje nastavlja svoju nogometnu karijeru.

Iz Dalmatinca 2013. godine odlazi u NK Zadar gdje nastupa za juniorsku momčad. U NK Zadru se zadržava jednu sezonu te se 2014. godine vraća u NK Novalju gdje nastupa za seniorsku ekipu.

Kao odličan talent koji odskače od većine svojih suigrača odlazi u NK Crikvenicu gdje igra jednu polusezonu.

 1. godine vraća se u matični klub NK Novalju gdje nastupa sve do danas.

U natjecateljskoj sezoni 2017/2018 sa 21 pogotkom proglašen je najboljim strijelcem.

 IVA BRKIĆ rođena je 2001.g. u Gospiću, učenica je 3. razreda Gimnazije Gospić. Od svoje 10. godine marljivo trenira karate u Karate klubu Lika, te je 2018.g. stekla certifikat uveden u službeni spis hrvatskog i svjetskog karate saveza CRNI POJAS – 1. DAN – majstor karate umijeća.

Osim karateom, Iva se uključuje u mnoge sportske aktivnosti, tako je u sklopu školskog sporta sa svojom ekipom osvojila 1. mjesto na nivou Ličko-senjske županije, čime su se plasirali na državno natjecanje. U svoje slobodno vrijeme, Iva se još bavi i odbojkom.

 ZORAN MRKONJIĆ je rođen 1970.g. u Rijeci. Igračku karijeru je započeo je sa 12 godina kada je prošao sve mlađe kategorije. Za NK Gospić nastupao je u periodu od 1995. do 2006.g. Tijekom igranja na području Ličko-senjske županije igrao je u rangovima od druge lige HNL-a do županijske lige. Od 2006.g. počinje se baviti trenerskim poslom, kojeg obnaša i danas, cijelo vrijeme u NK Gospić ’91.

 • Od svojih trenerskih dostignuća kao najveći uspjeh smatra što su iz generacija igrača 2000. i 2001., četiri igrača završila u mlađim dobnim kategorijama HNK Rijeka, od kojih su dvojica dospjeli u reprezentaciju Hrvatske U17, Nikšić i Biškupović, dok dvojica igrača Smolčić uspješno nastupaju za juniore HNK Rijeka i na dobrom su putu da potpišu profesionalne ugovore. Zoran je također trener i seniorske ekipe NK Gospić ’91 i ekipe igrača rođenih 2007.g.

 MILAN BOLJEŠIĆ je rođen 1971.godine. Živi u mjestu Križpolje, općina Brinje. Jedan je od osnivača NK Križpolje od 1997.g., od kada do 2002. obnaša funkciju trenera seniorske i juniorske ekipe. 2009.g. uključuje se u rad Taekwondo kluba Brinje, a od 2013. obnaša funkciju predsjednika kluba.

Milan je organizator tradicionalnog taekwondo turnira Adidas Brinje Open koji je u 2018.godini održan četvrti put.

 MIRNA DASOVIĆ rođena 1997. u Gospiću. Živi u Perušiću, gdje je završila osnovnu školu. U Gospiću je završila srednju hotelijersku školu, te se sa 15 godina počela baviti veslanjem SKIF disciplinom prva u Lici, po čemu je poznata kao Prva lička veslačica. Učlanila se u Veslački klub Mladost u Zagrebu na Jarunu gdje je trenirala do 3 razreda srednje škole. Saznavši da u Zadru primaju veslačice u Veslačkom klubu Jadran-Zadar tamo je krenula ozbiljnije trenirati uz trenera Branimira Vujevića koji je predložio da se počne ozbiljnije baviti ovim sportom. Te godine na državnom prvenstvu osvojila je 2. mjesto u kategoriji lakih veslačica juniorki. Nakon toga svaka iduća godina kako dolazi, osvaja 3 godine za redom srebro u kategoriji senior. Jedina i prva u povijesti koja se bavi ovakvom vrstom veslanja – SKIF samac s područja Like. Cijelu godinu trenira sama, a prije državnog natjecanja ode 2 mjeseca prije u Zadar na trening, gdje trenira 2-3 puta dnevno i u ta dva mjeseca nadmaši cjelogodišnji rad konkurentica uz pomoć njihovih trenera i potpune podrške i uvjeta za bavljenje tim sportom.

2018.g. imala je čast ići u Ameriku gdje je sudjelovala na svjetski poznatoj trci HEAD OF THE CHARLES na rijeci Charles u Bostonu, osvojivši 13. mjesto u OPEN kategoriji – teške i lake veslačice od 22 kandidatkinje. Na regati u Bostonu osim Mirne i Damira Martina iz Hrvatske nitko drugi nije sudjelovao, a ispred kluba Jadran-Zadar Mirna je prva u povijesti kluba koja je sudjelovala na toj regati. Živjela je u Seatlu 3 mjeseca i svakodnevno trenirala, te na utrci u San Francisku osvojila 2. mjesto. Ove godine putuje samo vikendima na treninge zbog posla i priprema se za Državno prvenstvo koje će se održati 28.6.2019. na Jarunu u Zagrebu.

ODBOJKAŠKI KLUB NOVALJA  u 2018. godini uspješno krstari drugom nacionalnom ligom. Ono što je svakako vrijedno spomena da je prosjek godina igračica prve postave 13 godina, što ih čini najmlađom seniorskom ekipom u odbojkaškoj nacionalnoj ligi.

Osim druge nacionalne lige klub se uspješno natječe i u mlađe kadetskoj ligi.

Klub je posebno ponosan na vrhunsku školu odbojke koju njeguje tako da se odbojkašice u nastavku školovanja van otoka bez ikakvih tegoba priključuju u klubove i natjecanja na višoj razini. Igraju super ligu, prvu ligu, a pojedine su iskusile i reprezentaciju.

Veliku pažnju klub posvećuje radu s djecom i mladima ali i organizaciji tuzemnih i inozemnih natjecanja.

Tako je u 2018. godini OK Novalja bio domaćin više turnira od kojeg posebno izdvajamo tradicionalni međunarodni turnir Antonja koji se održava povodom Dana Grada, a na kojem je sudjelovalo čak 12 međunarodnih ekipa.

 • Klub je sudjelovao

na međunarodnim turnirima u Klagenfurtu, Beču i Novom mestu.

UDRUGA ŽENA ŠPORTSKE REKREACIJE OTOČAC osnovana je 1994.g. s ciljem okupljanja žena radi organiziranog sportsko-rekreacijskog vježbanja što većeg broja žena s područja grada Otočca i obogaćivanje slobodnog vremena. Udruga je stalni član Hrvatskog saveza športske rekreacije “Sport za sve” s više od 50 registriranih članova.

 • Rezultati koje je Udruga postigla su slijedeći:
 • Kroz projekt – Značaj aktivnosti žena u sportskoj rekreaciji i njezin utjecaj na obitelj, u program vježbanja uključeno je 20 žena mlađih članica i u program vježbanja 50+ uključeno je 15 žena.
 • sportsko – rekreacijsko vježbanje po izboru aktivnosti – provode se 2 x tjedno odbojkaški treninzi i 1x tjedno kuglački treninzi
 • organizacija sportsko – rekreativnih susreta žena – od 2006.g. provode natjecanje u odbojci, stolnom tenisu, pikadu i kuglanju, a na susrete dolaze ekipe iz Rijeke, Zadra, Knina, Delnica, Ogulina, Korenice, Gospića i Oklaja.
 • organizacija turnira u odbojci povodom proslave Dana Grada Otočca, Dana žena, Svjetskog dana sporta, Dana Hrvatskog olimpijskog odbora.
 • u 2018.g. udruga je osvojila 2. mjesto na festivalu sportske rekreacije u Zadru na turniru u odbojci, 3. mjesto na turniru u Ogulinu povodom proslave 40 godina rada, 2. mjesto na 13. sportskim susretima u Otočcu, u stolnom tenisu 2. mjesto, pikadu 2. mjesto i 1., 2. i 3. mjesto u kuglanju. Na turnirima u kuglanju u Otočcu – narodni način kuglanja osvojeno je 7. i 20. mjesto.

 Zajednica sportova Ličko-senjske županije dodjeljuje

posebno PRIZNANJE za medijsku promociju sporta „Grga Rupčić“

Grga Rupčić rođen je u Rastoci 1932.g., a umro je 2008.g. u Gospiću. Bio je hrvatski pjesnik, esejist, kroničar, pripovjedač, novelist, recezent, humorist, te ujedno dopisnik brojnih listova – Večernji list, Novi list, Ličke novine, Lički vjesnik. Također je bio i šahist i pedagog.

Bio je jedna od ikona gospićke i ličke kulture uopće. Zvali su ga bardom ličkih pjesnika. Svojim radom i djelom neizbrisivo je obilježio zadnjih dvadeset godina XX. stoljeća i prvo desetljeće XXI. stoljeća kulturno-umjetničkog života Gospića i Ličko-senjske županije. 

2008.g. Zajednica sportova dodijelila mu je posmrtno priznanje za životno djelo u sportu, a 2009.g. u čast profesoru Grgi Rupčiću ustanovljeno je priznanje za medijsku promociju sporta Ličko-senjske županije pod nazivom „Grga Rupčić“.

 Za 2018.g. Priznanje za medijsku promociju sporta „Grga Rupčić“ dodjeljuje se

 • Internet portalu Gacka053 

Internet portal GACKA053 je osnovan 2017. godine. Urednik portala je Zdravko Bogdanić. Portal prati zbivanja u sportu u gradu Otočcu i Ličko-senjskoj županiji kao i ostala društvena događanja.

Nagrada za najbolji dječji vrtić Ličko-senjske županije

U suradnji sa Hrvatskim olimpijskim odborom, Zajednica sportova Ličko-senjske županije svake godine organizira Olimpijski festival dječjih vrtića za Ličko-senjsku županiju. Festival obuhvaća djecu predškolskog uzrasta, a cilj je naučiti djecu što su Olimpijske igre i prenijeti im pozitivne poruke sporta.

U 2018. godini, nagradu dobiva pobjednik dječje olimpijade:

 • DJEČJI VRTIĆ „Pahuljica“ iz Gospića;

GODIŠNJE NAGRADE Ličko-senjske županije za 2018.g.

U kategoriji Perspektivnih sportaša i sportašica Ličko-senjske županije u 2018.g., nagrade dobivaju

 ANTONIJO RUPČIĆ – član Hrvačkog kluba Gospić i

 • ANA VRBAN – članica Ženskog košarkaškog kluba Gospić

ANTONIJO RUPČIĆ je rođen 2005.g., učenik 7. razreda OŠ Dr. Jure Turić u Gospiću. Hrvanjem se počeo baviti sa 9 godina pod vodstvom trenera Ivana Karića koji mu je trener i danas. Od samih početaka hrvačke karijere, Antonijo je pokazao izniman talent i upornost. Proteklih godina ostvarivao je vrlo dobre rezultate, ali 2018. je njegova najuspješnija godina. Od 18 turnira na kojima je nastupio, samo jednom se kući vratio bez medalje, osvojivši tako 7 zlatnih, 5 srebrnih i 5 brončanih medalja.

Postao je viceprvak Hrvatske u uzrastu mlađih dječaka dok je u uzrastu starijih dječaka osvojio 3. mjesto.

Na međunarodnom turniru Zlatni Pijetao u Koprivnici osvojio je 1. mjesto, te je proglašen najatraktivnijim hrvačem turnira.

U mađarskom Sigetvaru osvojio je 1. mjesto pobijedivši aktualnog prvaka i viceprvaka Mađarske u uzrastu mlađih dječaka.

ANA VRBAN je rođena 2005.g. u Gospiću gdje pohađa 7. razred OŠ Gospić. Od svoje 9. godine trenira u školi košarke, prisustvovala je kadetskoj reprezentaciji selekciji regije zapad koja obuhvaća Primorsko-goransku županiju. U 2018.godini sudjeluje u WABA regionalnoj ligi zapad, te u kadetskoj reprezentaciji, selekcija regije zapad.

Titulu perspektivne sportske ekipe Ličko-senjske županije u 2018.g. zaslužili su  

 • KOŠARKAŠKI KLUB OTOČAC – U12 DJEČACI u muškoj konkurenciji, te
 • ŽENSKI KOŠARKAŠKI KLUB GOSPIĆKADETKINJE u ženskoj konkurenciji

KOŠARKAŠKI KLUB OTOČAC – U12 DJEČACI Ekipa dječaka U12 KK Otočac je tokom 2018.g. ostvarila slijedeće rezultate:

– sezona 2017/2018 u natjecanju mini košarka U11 su se kvalificirali u četvrtfinale Prvenstva RH regije centar gdje su ispali od ekipe KK Cedevita – ukupnog pobjednika PH za mini košarku U11.

sezona 2018/2019 – liga dječaka U12 na dan 31.12.2018. imaju omjer 4:0 i zauzimaju prvo mjesto nakon jesenskog djela

ŽENSKI KOŠARKAŠKI KLUB GOSPIĆ – KADETKINJE natječu se u kadetskoj ligi zapad – na prvom mjestu ljestvice. Natječu se u WABA regionalnoj kadetskoj ligi skupina A, gdje su od 6 odigranih utakmica ostvarile 3 pobjede i 3 poraza u prvom djelu. Na 4. su mjestu između 8 ekipa (Gospić, Ilirija, Ježica, Lovcen, Vodice, Banovići, Konjic i Tešanj). Ostvareni rezultati u 2018. godini su 1. mjesto kadetske lige zapad i 4. mjesto na ljestvici grupa A, regionalne WABA lige. Cilj je plasman na poluzavršnicu kadetskog prvenstva Hrvatske. 

Godišnja nagrada najboljem treneru Ličko-senjske županije za 2018.g. pripala je

 • HRVOJU DEVČIĆU, treneru Kuglačkog klub Velebit

Hrvoje se počeo baviti kuglanjem 1988.g., te je sa 14 godina postao član Kuglačkog kluba Vatrogasac iz Otočca. Potom je 90-tih godina bio član KK Gacka iz Otočca, a 1997.g, osniva novi klub KK Velebit koji je započeo natjecanje u 5.HKL. Prošao je sva natjecanja i kao kuglač i kao trener od 5.-1.Hrvatske kuglačke lige.

Najveći uspjeh je ostvaren 2012.g. kad je klub bio finalist kupa RH te je sudjelovao u NBC kupu koji se održavao u Njemačkoj gdje je sa klubom kao trener osvojio 9. mjesto.

Od 2007.g. postoji i KK Velebit II, gdje je kao trener druge ekipe isto sudjelovao u ostvarenju uspjeha krenuvši od 5. – 2. Hrvatske kuglačke lige.

Od 2010.g. KK Velebit je član 1. Hrvatske kuglačke lige.

U kategoriji najboljeg sportaša i sportašice do 18 godina starosti, za dobitnike nagrada u 2018. godini izabrani su

 • IVAN BARBIĆ iz Rukometnog kluba Senj i
 • MIHAELA BOLJEŠIĆ članica Taekwondo kluba Brinje;

IVAN BARBIĆ je rođen u Senju 2002. Oš završio je u Senju, gdje pohađa gimnaziju. Rukometom se počeo baviti u predškolskoj dobi i tijekom svih godina ostvaruje zapažene rezultate na državnoj razini. Redoviti je član ekipe RK Senj, trenutno član mlađe kadetske ekipe koja postiže zapažene rezultate na državnoj razini. Redoviti je član selekcije rukometaša regije zapad, a dokaz njegove kakvoće je poziv u mlađu kadetsku reprezentaciju. Dobitnik je mnogih pojedinačnih i klupskih priznanja na različitim turnirima.

U 2018. godini Ivan je ostvario slijedeće rezultate:

– standardni je igrač seniorske ekipe u 2. HRL – zapad s osvojenim 2. mjestom,

– momčad mlađih kadeta RK Senj ulazi u završnicu rukometnog prvenstva Hrvatske U16;

– najbolji je strijelac završnice prvenstva Hrvatske za mlađe kadete;

– kadetski je rukometni reprezentativac Hrvatske.

MIHAELA BOLJEŠIĆ je seniorka do 21. god – kategorija do 57 kg. Rođena je 25.5.2001.g. i ima crni pojas 2. Dan. Taekwondoom se bavi već 9 godina. Do 2018.g. najveći uspjeh je brončana medalja s Prvenstva Hrvatske za juniore.

U 2018. godini Mihaela je postigla slijedeće rezultate:

– 3. mjesto na Prvenstvu hrvatske za seniore do 21.g.,

– 1. mjesto – Brčko Open, ujedno i najbolja juniorka na turniru,

– 1. mjesto – Derventa open,

– 1. Mjesto – Tešanj open

– 1. mjesto – Karlovac open

Godišnju nagradu za najboljeg sportaša i najbolju sportašicu Ličko-senjske županije u 2018.g. dobivaju

 • LUKA POŽEGA – član Kuglačkog kluba Plitvice i
 • LINA STRILIĆ – članica Ženskog košarkaškog kluba Gospić;

LUKA POŽEGA je od 2008. do 2017. godine trenirao rukomet, dok je kuglanje počeo trenirati 2013.godine u Slunju. U Kuglački klub Plitvice došao je u ljeto 2017.g. te je jedan od najvažnijih igrača kluba. Prvi put za reprezentaciju je nastupio 2016. godine u Novigradu.

Na svjetskom prvenstvu 2017. godine u Dettenheimu je osvojio treće mjesto ekipno U18 (kao kapetan reprezentacije Hrvatske), te svjetski naslov u disciplini tandem s Mihaelom Grivičićem. Uz sve to, osvojio je i brojne medalje s državnih prvenstava u različitim disciplinama.

U 2018. godini Luka je ostvario slijedeće rezultate:

 • mjesto pojedinačno na Prvenstvu Hrvatske U18;
 • mjesto parovi s Tamarom Sinković na Svjetskom kupu U18;
 • mjesto pojedinačno na Svjetskom kupu U18;
 • mjesto tandem s Matijom Tutnjevićem na Svjetskom prvenstvu U23, te
 • mjesto sprint na Svjetskom prvenstvu U23.

LINA STRILIĆ je rođena 2003.g. u Gospiću, učenica 1. razreda Gimnazije Gospić. Aktivno trenira košarku od svoje 6 godine.

 1. proglašena je za najveću nadu u sportu, gradu i LS županiji. Danas Lina igra i kapetan je kadetkinja ŽKK Gospić, igra kadetsku ligu gdje je vodeća igračica po broju odigranih minuta po utakmici i pozvana je na pripreme kadetske reprezentacije Hrvatske.

Najbolje sportske ekipe Ličko-senjske županije u 2018.g. su

 • MALONOGOMETNI KLUB OTOČAC – u muškoj konkurenciji, te
 • ŽENSKI KUGLAČKI KLUB PLITVICE u ženskoj konkurenciji

MALONOGOMETNI KLUB OTOČAC osnovan je 2005.g. Natječe se u seniorskoj, kadetskoj i juniorskoj konkurenciji i ima 60 registriranih igrača, od kojih je nekoliko bilo pozvanih na reprezentativne kampove HNS-a.

Kao rezultat dobrog i uspješnog rada MNK Otočac je bio u Otočcu domaćin kampu mladeži HNS-a, a odigrali su i prijateljsku utakmicu sa malonogometnom reprezentacijom Hrvatske. Organizatori su uspješnog turnira „Mario Cvitković Maka“ koji se održava već 11 godina.

U 2018. godini klub je ostvaio slijedeće rezultate:

– seniorska ekipa natječe se u 2. HMNL zapad i jedini je predstavnik LS županije;

– kadeti su bili prvaci regije i sudjelovali su na Prvenstvu Hrvatske u Slavonskom Brodu;

– Juniori su bili prvaci regije i sudjelovali su na Prvenstvu Hrvatske na otoku Rabu.

ŽENSKI KUGLAČKI KLUB PLITVICE  je mladi klub osnovan 2013.g., a u svojoj kratkoj natjecateljskoj povijesti, klub je ostvario značajne rezultate. Također, jedini ženski kuglački klub u Lsž koji se natječe u natjecanjima HKS, te tako i jedini predstavnik Županije u ženskom kuglanju. U rad kluba uključene su žene najrazličitijih dobnih skupina, od osnovnoškolki do žena u 50-im godinama života.

U 2018. godini klub je ostvario slijedeće rezultate:

– 2. mjesto u 2. Hrvatskoj kuglačkoj ligi – zapad za žene;

– 1. mjesto u Kupu regije zapad;

– prolazak do polufinala Kupa RH;

– 2. mjesto u tandemu Prvenstvo Hrvatske (Mirela Požega i Tanja Galac) i

– 5. mjesto u parovima Prvenstvo Hrvatske (Ines Kolar i Maria Gračan) 

Nagrade za životno djelo u sportu Zajednica za 2018.godinu dodjeljuje osobama koje su sport Ličko-senjske županije zadužile kroz tri sportske discipline: taekwondo, rukomet i nogomet.  To su

 • TOMISLAV DUJMOVIĆ
 • MILAN RADAKOVIĆ i
 • PETAR FRKOVIĆ

TOMISLAV DUJMOVIĆ je rođen 1956.g. u Otočcu, živi u Senju. Završio je kineziološki fakultet u Zagrebu. Radi kao učitelj u osnovnoj školi u Brinju. Za NK Otočac je nastupao od 1970. do 1974.g. kada prelazi u NK Nehaj. Upisuje kineziološki fakultet i započinje treniranje taekwondoa u TKD “Centar” u Zagrebu. 1979.g. u Otočcu polaže majstorski pojas 1. DAN, što je i prva prezentacija taekwondo sporta na području Ličko-senjske županije.

Preseljenjem u Senj 1994.g. osniva TK Senj čiji je prvi trener i danas. Pod njegovim vodstvom natjecatelji TK Senj su ostvarili 13 naslova državnih prvaka, 19 naslova doprvaka i 22 treća mjesta na državnim prvenstvima. Najveći uspjeh pod njegovim vodstvom je osvajanje titule europske juniorske prvakinje, svjetske juniorske doprvakinje i osvajanje 3. mjesta na seniorskom prvenstvu Europe.

Uz rad s natjecateljima u svojoj trenerskoj karijeri, odgojio je niz mladih trenera.

Od 2018.g. dobitnik je srebrne plakete Hrvatskog taekwondo saveza za 44 godine kontinuiranog rada u taekwondo sportu.

MILAN RADAKOVIĆ je dugogodišnji član RK Gospić. Rođen je 1950.g. Jedan je od najzaslužnijih što je rukomet u Gospiću započeo, a samim time što i rukomet dalje postoji. Bio je jedan od 10 osnivača RK Gospić, te je zadužio sve ljude koji su 35 godina sudjelovali u radu rukometa, ali i bili dio cijelog sportskog života Gospića. Milan, od milja zvan “Radak”, bio je dugogodišnji igrač koji je još kao srednjoškolac 1968. godine nastupio na utakmici u Gospiću, 4. po redu tradicionalni susret Gospićana i Šibenčana gdje je Milan ugradio u pobjedu Gospića 2 pogotka. Nakon dugogodišnje igračke karijere u kojoj je s klubom proživio gotovo sve uspone i padove u njegovoj povijesti, u klubu je nastavio djelovati u svojstvu člana Nadzornog odbora. Milan je u pravom smislu legenda rukometa u Gospiću i legitimni kandidat za dobivanje nagrade za životno djelo u sportu.

PETAR FRKOVIĆ rođen je 1948. godine u Podoštri kraj Gospića. Svoje prve nogometne korake napravio je u svome rodnom mjestu sa tadašnjom ekipom iz sela, koja se zvala Jugal. Kako su bili zaluđeni nogometom, Petar svoju karijeru nastavlja u Nogometnom klubu Žabica, gdje je igrao sve do odlaska u vojsku. Nakon vojske prelazi u Nogometni klub Lika (današnji NK Gospić) gdje je igrao sve do 1982. godine. U međuvremenu, po nagovoru svojih starijih kolega, polaže za nogometnog suca 1976.g., ali kako je više volio nogometnu loptu nego zviždaljku, nastavio je igrati nogomet sve do 1982.g. Tada prestaje aktivno igrati i posvećuje se suđenju, te već 1984.g. postaje Regionalni nogometni sudac. Četiri godine kasnije postaje prvi Savezni nogometni sudac na ovim prostorima. Tada je sudio treću, jedinstvenu nogometnu ligu koja je bila vrlo jaka, a zbog kasnog uključivanja u suđenje nije mogao napredovati jer mu godine to nisu dozvoljavale. Sudio je sve do 1996.g., a nakon toga je prešao u Saveznog nogometnog instruktora. U međuvremenu je odgojio nekoliko Regionalnih i Saveznih nogometnih sudaca, a posebno ističe Ivicu Radoševića (koji je došao na Prvu ligu B liste), e Željka Frkovića (koji je sudio na Prvoj ligi A liste).

Dugi niz godina vršio je dužnost Povjerenika za suđenje Ličko-senjske županije te je bio Povjerenik za suđenje Druge Hrvatske nogometne lige – zapad. Također je postao i predsjednik Komisije nogometnih sudaca, koji dužnost i dana obavlja.

Vršio je dužnost delegata na Prvoj malonogometnoj ligi, ali kako nikad nije bio ljubitelj malog nogometa, samostalno se povukao iz tih voda te prešao na mjesto delegata Druge hrvatske nogometne lige, na kojoj je proveo nekoliko godina. Kada je sin došao na mjesto sudca Druge hrvatske nogometne lige, zbog sukoba interesa nije mogao ostati nego je radije mjesto prepustio sinu te prešao na Treću hrvatsku nogometnu ligu. Na 3 HNL-i zapad je proveo niz godina, a kad su ga stigle godine prelazi na niži rang, tj. Prvu županijsku nogometnu ligu na kojoj je i danas. Završetkom svoje sudačke karijere, Petar se nije prestao baviti sportom, nego se uključio u kuglanje te počeo igrati za KK Gospić (tadašnja III. Liga). Bili su izvrsna ekipa, ali na žalost zbog prestanka rada kuglane u Gospiću, primorani su bili ugasiti klub. U sretnom braku Petar je 45 godina i ponosan otac dvoje fakultetski obrazovane djece koja se također cijeli život bave sportom.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.