Kako su i posljednjih 7 dana najavljivali na portalu Dalmacija Danas, u dijelovima Dalmacije puše najjača bura desetljeća! U 3 sata iza ponoći bura je u Splitu na službenom DHMZ postaji na Marjanu dosegla orkanski prosjek od 33 m/s, a najjači udari su dosegnuli 170 km/h. Radi se službeno o najjačoj buri još od 14. studenog 2004. kada je za vrijeme ciklone Dorothy najjači udar bure iznosio 174,6 km/h (48,5 m/s). Kako prognostički modeli predviđaju daljnje jačanje bure, moguće je da će subota donijeti najjaču brzinu vjetra ikada izmjerenu u Splitu.

U istočnim splitskim predgrađima već su zabilježeni slučajevi padanja grana i stabala preko prometnica.

U Podvelebitskom kanalu i na Masleničkom području bura je dosegla udare do 173 km/h. Bura orkanske udare ima na makarskom i dubrovačkom području gdje doseže udare od 152 km/h. Prema dojavi naših čitatelja, orkanska bura radi šteta kod na području Nina. Srušeni prometni znakovi, borovi i granje otežavaju promet. U Makarskoj su orkanski udari bure oštetili lm na tamošnjoj prodavaonici Konzuma.

IZVJEŠĆE HAK-a OD 4 SATA UJUTRO Zbog orkanskih udara vjetra za sve skupine vozila zatvoreni su: autocesta A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok (od 19:26 sati). Obilazak je državnim cestama DC27 i DC50 preko Karina, Obrovca i Gračaca državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački (od 19:50 sati) Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (od 20:05 sati) most dr. Franje Tuđmana kod Dubrovnika (od 01:35 sati). Obilazak: Mokošica-Komolac-Dubrovnik Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica. Obilazak za ostala vozila je DC3 – starom cestom kroz Gorski Kotar Jadranska magistrala između Senja i Karlobaga Na brzoj cesti Solin-Klis (DC1), autocesti A7 čvor Draga-Šmrika, lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107), Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog i Krčkom mostu (DC102) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja dodatno je zabrana i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina). Na dijelu dionice autoceste A1 između čvorova Pirovac i Zadar 2 vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h zbog olujnog vjetra. Molimo vozače za poštivanje prometnih znakova.

Pročitajte više na Dalmacija Danas: www.dalmacijadanas.hr/elementarna-nepogoda-u-dijelovima-dalmacije-u-splitu-puse-druga-najjaca-bura-stoljeca-u-makarskoj-bura-otvorila-konzum?fbclid=IwAR1uEbaBPVJaldhf2Y-mAgQGPZhCCHIK90FOM__oodmmAlUhI9c9Q-kzJ-w © dalmacijadanas.hr

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.