Izložba autohtnih pasmina stoke okupila brojne uzgajivače i posjetitelje

0

Na stočnoj tržnici pored Gospića jutros je otvorena izložba autohtonih pasmina stoke  najčešće vezane uz ličko podneblje. Posjetitelji su mogli vidjeti pasmine konja posavski i hrvatski hladnokrvnjak, goveda pasmine buša i ovce ličke pramenke. Uz Ličko-senjsku županiju kao glavnog organizatora ovaj dio manifestacije „Jesen u Lici“ pomogla je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Udruga uzgajivača goveda pasmine buša na nacionalnoj razini ima sjedište u Gospiću pa se nazočnima obratio tajnik udruženja Ante Franić, ugledni uzgajivač iz Gospića. 

-Drago mi je što smo mi uzgajivači goveda buše započeli jednu ozbiljnu i pozitivnu priču koja se proširila po cijeloj Hrvatskoj. Danas smo ovdje u Gospiću prezentirali ukupno 20 autotonih hrvatskih pasmina pa smo se i po tome približili broju kakve viđamo u  državama Europske unije. Stoga sam uvjeren da ćemo tako nastaviti i s ponosom prezentirati ta bogatstva s kojima raspolaže Hrvatska, rekao je Ante Franić. Slično je govorio i Zdenko Ivkić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i  hranu.

-Moram reći da sam ponosan što je ovo jedina izložba u Hrvatskoj koja bilježi stalni porast broja izlagača i autohtonih pasmina, dok ostale slične izložbe stagniraju ili opadaju. Ovdje će biti izloženo ukupno 160 grla autohtonih pasmina.  Zato bih se još jednom zahvalio organizatorima i uzgajivačima što su si dali truda da bi javnosti prikazali dio bogatstva s kojim raspolažemo. Tim prije što su neki uzgajivači došli izdaleka. Zato vjerujem da je „Jesen u Lici“ na najboljem putu da postane najveća tradicijska izložba u Hrvatskoj, posebno po pitanju autohtonih pasmina stoke, istaknuo je Zdenko Ivkić.

Ravnatelj uprave za stočarstvo Ministarstva poljoprivrede Zdravko Barać također je posebno pohvalio kvalitetu ove izložbe i odličnu njeinu organizaciju.

-Upućujem iskrene čestitke uzgajivačima i Ličko-senjskoj županiji koji zajedničkim trudom pokazuju da je ovo izložba koja jei dalje razvija i širi te da svojim kvalitetama daleko nadilazi neke slične manifestacije. Posebno zahvaljujem županu Petryju koji je ode ranije naglasio kako uz tradicijsku izložbu zanata i proizvoda ovoga kraja želi imati vrhunsku izložbu autohtonih pasmina stoke i  pokazati sve one vrijednosti ove, ali i drugih županija. U tom smislu je ove godine načinjen značajan iskorak.

Druga vrijednost ove izložbe je činjenica što je ona bazirana na izvornim hrvatskim pasminama, dijelu naše hrvatske nacionalne baštine s kojom se svakako moramo ponositi, istaknuo je Zdravko Barač iz Ministarstva poljoprivrede.

U kontekstu dosadašnjih Mjera potpore uzgajivačima stoke Barač je istaknuo brojne poticaje koji svakako pomažu poljoprivrednicima da lakšim načinom ostvare olakšanje u svojem poslu. Pri tome je resorno Ministarstvo zadržalo Mjere kojima se olakšava uzgoj autohtonih uzgojnih grla. 

Župan ličko-senjski Ernest Petry imao je danas vrlo „gust raspored“ i stizao je na brojna događanja. Tako je bilo i na ovom segmentu Jeseni u Lici.

-Ovom manifestacijom dokazujemo da naš gospodarski razvoj u jednom segmentu vidimo i u njegovanju tradicije. Uz stočarstvo to su turizam, drvna industrija. U tome treba istaknuti proizvodnju hrane. Puno snage ćemo u narednom periodu uložiti i u proizvodnju el. energije iz obnovljivih izvora i svim tim elementima. Ponosan sam što je ovogodišnja „Jesen u Lici“ sa 350 izlagača na dvjema lokacijama postala rekordna.

Unatrag godine i nekoliko mjeseci Ličko-senjska županija je pokrenula više od 110 razvojnih projekata, po svim gradovima i općinama. U tome ćemo koristiti fondove EU-a, uz  veliku pomoć Vlade RH. Jučer smo imali vrlo zanimljivu prezentaciju projekta pokrenutog prije nekoliko mjeseci, a to je Centar za poljoprivredu i stočarstvo na brdsko-planinskim područjima.  To će biti šest modula, šest ustanova, šest upravnih zgrada kroz koje ćemo razvijati genetiku, stočarstvo, gastro-ponudu… Vrlo skoro krećemo s projektiranjem tih modula, prva sredstva su već osigurana pa ćemo uskoro na ulazu na autoput kod Gospića imati šest zgrada, prostor za izložbeni sajam s tribinama koji neće živjeti jednom u godini jer će se koristiti za cijelu brdsko-planinsku Hrvatsku, s čime ćemo prijeći na međunarodnu razinu. Mislim da smo na dobrom putu i za sve vas koji se svojim trudom i znanjem borite kako bi stvorili egzistenciju za svoje obitelji, a pri tome skrbite o našoj tradiciji. Hvala vam svima i izložbu autohtonih pasmina proglašavam otvorenom, rekao je župan Ernest Petry.

Gs Press