Splitski gitaristički kvartet je osnovan 2010. godine sa težnjom obogaćivanja hrvatske i splitske gitarističke scene, a čine ga nagrađivani splitski gitaristi, bivši učenici i studenti splitskih glazbenih škola i Umjetničke akademije: Josip Dragnić, Kajo Milišić, Goran Cetinić Koća i Martin Andrijašević.

Za vrijeme kontinuiranog višegodišnjeg djelovanja Splitski gitaristički kvartet je premašio početnu svrhu osnivanja, te je osim brojnih koncerata u Hrvatskoj, ostvario i zapaženu međunarodnu koncertnu aktivnost te se profilirao kao jedan od vodećih promotora hrvatskog glazbenog stvaralaštva za gitaru u inozemstvu..

Kvartet je održao koncerte u Njemačkoj, u okviru Međunarodnog gitarističkog festivala u Augsburgu, četiri koncerta u Luksemburgu, od kojih se posebno ističe onaj održan u siječnju 2017. u okviru prestižnog ciklusa koncerata klasične glazbe  „Les concerts du Foyer Europeen“. Početkom 2018. Kvartet odlazi na europsku turneju u okviru koje je održao koncerte u Luksemburgu, Španjolskoj (Međunarodni festival komorne glazbe u Torreperogilu – Andaluzija) te koncert u dvorani Sofijske filharmonije u Bugarskoj u okviru festivala Musica Europa 2018. organiziranog povodom predsjedanja Bugarske Vijećem Europske unije. U srpnju 2018. Kvartet je održao koncert u okviru 30. Festivala Imago u Ljubljani koji je sniman od strane Radio televizije Slovenije. U travnju 2019. Splitski gitaristički kvartet je održao prvu koncertnu turneju po Italiji, a u prosincu iste godine ponovno odlazi u Španjolsku te održava koncerte u regijama Castilla-Leon i ponovno u Andaluziji. Nakon jedno i pol godišnje pauze uzrokovane pandemijom, Kvartet u sprnju 2021. godine održava koncert u okviru Euro Chamber Music festivala u poljskom Gdansku. U srpnju 2022. godine Splitski gitaristički kvartet je prvi put nastupio u Švicarskoj u okviru festivala Geneva Puplinge Classique, a u listopadu iste godine Kvartet je održao koncert u Sevilli, u znamenitoj koncertnoj dvorani „Joaquin Turina“, u okviru 13. Međunarodnog gitarističkog festivala, što predstavlja jedan od vrhunaca dotadašnjeg djelovanja Splitskog gitarističkog kvarteta. U rujnu 2023. godine Kvartet odlazi na svoju prvu koncertnu turneju u Belgiji i Nizozemskoj u sklopu koje održava važan koncert u povijesnoj Velikoj dvorani Kaljevskog konzervatorija u Bruxellesu (La Grande Salle du Conservatoire Royal de Bruxelles) te na festivalu komorne glazbe „Snaren op Swaluw“ blizu nizozemskog Dordrechta.

Splitski gitarisitčki kvartet je dobitnik nagrade „Zlatni akvarel“ za doprinos glazbenoj sceni grada Splita koju dodjeljuju Hrvatska glazbena unija i Grad Split, te nagrade „Osmijeh Biokova“ za najbolji koncert klasične glazbe održan u okviru okviru festivala Makarsko kulturno ljeto 2015. godine.

Povodom desete obljetnice osnutka, Splitski gitaristički kvartet je održao koncert u splitskom Vestibulu u rujnu 2020. godine. Iste godine Kvartet je imao čast nastupiti na inauguracijskom koncertu novootvorene koncertne dvorane „Hrvatski dom“ u Splitu.

Izvedbe Splitskog gitarističkog kvarteta su više puta emitirane u radijskom eteru u programu Hrvatskog radija Prvi program, Treći program, Glas Hrvatske, u emisijama HR – Radio Splita te u programu RT Slovenije Treći program. Snimka koncerta „Večer hrvatskih skladatelja“ kojeg je Kvartet održao u rujnu 2019. u okviru 10.MAGfestivala komorne glazbe emitirana je na prvom programu HR radija u ciklusu „Koncert na Prvom“.

Na programu Kvarteta se uz obrade i djela originalno napisana za ovu vrst sastava, redovito nalaze i skladbe domaćih autora posvećenih Splitskom gitarističkom kvartetu, što je u skladu sa težnjom članova Kvarteta da podrže hrvatsko glazbeno stvaralaštvo.

Umjetnički potpuno predana izvedba Splitskog gitarističkog kvarteta udahnula je život Sunkovoj partituri vrlo jasnog naslova – Iščekivanje i dolazak. Kontrastnost dvaju dijelova se eksplicitno čula u svim sredstvima glazbene izražajnosti.“ – časopis Cantus, listopad 2013.

 „Koncertom Splitskog gitarističkog kvarteta potvrđena je sva snaga splitske gitarističke škole…“ – Slobodna Dalmacija, prosinac 2014.

  „Trebalo je doživjeti koncert hrvatskog Splitskog gitarističkog kvarteta na kojem su četiri mlada umjetnika, majstora na gitarama, pokazali široke zvukovne mogućnosti ovog instrumenta. Gitara može zvučati poput gudačkog orkestra (Telemann – Koncert), dok je publika fascinirana uvjerljivošću izvedbe i bogatstvom zvuka u skladbi Kubanski krajolik s kišom Lea Brouwera, uistinu poželjela otvoriti kišobrane“ – Augsburger Allgemeine, travanj 2015.

„Mladi splitski gitaristi su briljirali! Bio je to koncert za dušu Splitskog gitarističkog kvarteta…“ – portal Šibenik news, travanj 2017.

 ” Vrlo muzikalna i nadahnuta izvedba splitskih gitarista oduševila je iznimno brojnu publiku….Gitaristi su okrunili svoj nastup plijeneći raskošnim gradacijama čestih ostinata kojima skladatelj rado pribjegava“ časopis Cantus, listopad 2019.

“Različiti afiniteti i specijalnosti članova kvarteta još su jedna od njihovih posebnosti, što im sigurno olakšava odabir i pripremu širokog spektra repertoara… Virtuoznom, gotovo improvizacijskom karakteru s odjecima polifonog sloga suprotstavljaju se nježni i polagani odsjeci, čija se kratka pojava prekida te se nastavlja dominantna motorična igru nad kojom izviru melodijske linije prebacujući se u spretne ruke različitih članova Kvarteta” portal Glazba.hr, travanj 2022.

Gs Press