Kandidat Hrvatske demokratske zajednice za gradonačelnika Grada Gospića Joso Vrkljan danas je obišao lokacije u Pazariškoj ulici na kojima je najavio realizaciju tri važna projekta za razvoj Gospića.

“Jedan od mojih prvih poteza kao gradonačelnika bit će pokretanje novog Programa društveno poticane stanogradnje ili POS-a, koji će omogućiti mlađim građanima Gospića da uz poticaj javnih sredstava i mogućnost kupnje po pristupačnijim uvjetima poboljšaju kvalitetu svog stanovanja.

Za te potrebe je u prostornom planu predviđeno građevinsko zemljište površine 2.809 m2 te odmah nakon izbora slijedi donošenje potrebne odluke i raspisivanje javnog poziva”, najavio je Vrkljan.

Osim kroz POS, stambene potrebe mladih rješavat će se formiranjem poticajnih građevinskih parcela namijenjenih mladim obiteljima radi izgradnje obiteljske kuće i to na više lokacija u gradu.

Treća mjera je donošenje Programa potpore za unapređenje uvjeta stanovanja mladih poljoprivrednika za 2024. godinu te osiguranje financijskih sredstava u Proračunu kroz Javni poziv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te sredstva iz gradskog proračuna.

“Uz investicijska ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta te poticanu stanogradnju, ostvaruju se uvjeti za život mladih obitelji, na koji način se u Gospiću može zaustaviti iseljavanje i preokrenuti trend depopulacije stanovništva. Gospić je predivno mjesto za život, s bogatom prirodnom i kulturnom baštinom, blizu smo Zagreba i mora, potrebno je samo osigurati kvalitetnu infrastrukturu kako se mladi ne bi odseljavali”, naglasio je Vrkljan.

Nedaleko budućeg POS-a u Pazariškoj ulici predviđena je izgradnja Memorijalnog centra Domovinskog rata Ličko-senjske županije, koji će se graditi u suradnji Ličko-senjske županije i Ministarstva hrvatskih branitelja.

U istoj ulici gradit će se i Studentski dom za potrebe Veleučilišta “Nikola Tesla” u Gospiću, koje je ujedno i nositelj projekta.

“Najsnažnije ćemo podržati projekte izgradnje Memorijalnog centra Domovinskog rata i Studentskog doma te učiniti sve što gradska vlast može da se predmetni projekti uspješno realiziraju. Veleučilište “Nikola Tesla” se izvrsno razvija, dobilo je i novi specijalistički studij sa zvanjem magistra ekonomije, a izgradnjom studentskog doma za studente izvan Gospića smanjit će se troškovi studiranja. Na taj će način Gospić postati prepoznat kao mjesto poželjno za studiranje – studentski grad, što će se dodatno udahnuti živost u grad”, zaključio je Vrkljan.

Gs Press