HRVATSKA kontrola zračne plovidbe obavijestila je Operativni centar civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite kako je danas, 20. svibnja 2023. oko 12:30 sati, sjeverno od Jezerana, s radara nestao mali zrakoplov “Cirrus 20” oznake PHYMC, koji je bio na letu iz Maribora prema Puli. Operativni centar civilne zaštite pokrenuo je akciju potrage i spašavanja zrakoplova, objavili su iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

“Na teren su upućeni djelatnici Službe civilne zaštite Karlovac i Gospić, policijski službenici, članovi HGSS-a – stanice Karlovac, Gospić i Ogulin te vatrogasci DVD-a Brinje, a aktivirana je i Državna intervencijska postrojba civilne zaštite Rijeka i Zagreb. Akcijom potrage i spašavanja koordinira voditelj Službe civilne zaštite Gospić”, dodali su.

Oko 19.15 pronađeni su na šumovitom predjelu Mali Makovnik, na planini Kapela u Ličko- senjskoj županiji, ostaci zrakoplova Cirrus 20 oznake PHYMC za kojim se tragalo od 12.30 kad je nestao s radara.

Voditelj potrage Joso Živković nije mogao potvrditi jesu li uz nađene dijelove zrakoplova pronađeni i unesrećeni, jer očevidne radnje tek počinju i za sada je samo osiguran prostor mjesta nesreće.

Zrakoplov su pronašli spašavatelji na terenu, nakon što je pokrenuta akcija u kojoj je sudjelovalo 120 osoba.

Očekuje se da na mjestu očevida dođe i istražitelj za zrakoplovne nesreće, rekao je Živković.

U avionu bilo troje ljudi? 

Kako neslužbeno doznaje Telegram, u avionu je bilo troje ljudi, a goriva imaju za četiri sata. Planirani let trebao je trajati sat vremena.

Gs Press / index.hr