Od 1. studenoga 1992. godine u Lici je ustrojena 6. gardijska brigada „Vukovi“, prva profesionalna postrojba na ovome području.  Nakon uspješno provedene operacije „Maslenica“ u siječnju 1993. godine, brigada po povratku mijenja naziv u 9. gardijska brigada HV. Brigada je službeno ugašena 2008. godine, dok se današnja motorizirana bojna „Vukovi“ smatra njezinom sljednicom. Na svojem ratnom putu brigada je izgublia 56 pripadnika. Kod spomen-obilježja s uklesanim imenima poginulih, u vojarni koja danas nosi službeni naziv „Vojarna 9. gardijske brigade Vukovi“ održana je danas  komemoracija.

Uz svečani postroj Hrvatske vojske vijence je najprije položilo izaslanstvo Udruga obitelji i djece poginulih hrvatskih branitelja. U ime predsjednika RH Zorana Milanovića izaslanstvo je predvodio general-pukovnik Boris Šerić, u ime  Ministarstva obrane i hrvatskih branitelja sjenama poginulih poklonlo se izaslanstvo na čelu s državnim tajnikom Darkom Nekićem. Klub ratnih veterana 9. gardijske brigade „Vukovi“ predvodio je predsjednik ove udruge umirovljeni bojnik Antonio Šebalj. Slijedili su predstavnici Ličko-senjske županije i Grada Gospića.

9. gardijska brigada “Vukovi” stvorena je iz postrojbi koje su tijekom 1991.-1992. godine obranile Liku i zaustavile neprijateljsko nadiranje prema toj “kralježnici Hrvatske”. Bile su to 118.133. brigada HV-a, a dio gardista došao je iz ostalih krajeva Hrvatske, pri čemu ih je zamjetan broj bio s riječkog područja, iz Istre, Kvarnera i Liburnije. Prvi zapovjednik brigade bio je general – bojnik Mirko Norac. Budući je u II. svetskom ratu u Lici po zlu ostala zapamćena 6. lička divizija, brigada u ožujku 1993. mijenja naziv u 9. gardijsku brigadu „Vukovi“.

Gs Press