Nacionalni park Plitvička jezera ulazi u novu fazu ekološke održivosti s ambicioznim projektom izgradnje tri moderna električna broda. Ovi brodovi, koji će zamijeniti dio postojeće flote, predstavljaju značajan korak u smanjenju ekološkog otiska jednog od najposjećenijih parkova u Hrvatskoj.

Nacionalni park Plitvička jezera, prepoznatljiv po svojoj jedinstvenoj prirodnoj ljepoti, posvećen je očuvanju i zaštiti okoliša kroz inovativne projekte. Nedavno potpisani ugovor s tvrtkom iCat iz Zagreba za izgradnju električnih brodova važan je korak prema zelenijoj budućnosti parka.

Prvi od novih brodova, katamaranskog dizajna s povećanom autonomijom kretanja, trebao bi biti gotov do kraja godine, izjavio je Tomislav Uroda, vlasnik i direktor iCata. Ovi brodovi će moći prevoziti 100 putnika, a s dužinom od 15 metara i širinom od 7 metara, bit će širi i prostraniji od trenutne flote.

“Brodovi koje izrađujemo za Plitvička jezera imaju kapacitet od 100 putnika. Oni će biti dva metra širi od dosadašnjih, što zahtijeva preinake u našoj proizvodnoj hali,” objasnio je Uroda. Proizvodna hala se trenutno proširuje kako bi se omogućio nesmetan izlazak novih brodova.

Novi brodovi, izrađeni metodom vakuumske infuzije koristeći slojeve staklene tkanine povezane poliesterskom smolom, bit će izdržljivi i ekološki prihvatljivi. Imaju modularno dizajnirane stolce koji se mogu ukloniti, čime se putnički prostor može prilagoditi za različite događaje poput prijema ili koncerata. Trupovi brodova bit će obojeni u smeđe i zelene tonove kako bi se uklopili u prirodni ambijent parka, naglasila je Martina Matota iz odjela marketinga tvrtke iCat.

Električni brodovi nude mnoge prednosti u odnosu na tradicionalne brodove s dizel motorima. Tiši su, ne emitiraju štetne plinove i pružaju veću udobnost putnicima. Planirano je testiranje brodova tijekom zimskog perioda kako bi se osigurala njihova autonomija i učinkovitost čak i kada ima manje sunčanih dana za punjenje baterija putem solarnih panela.

“Plovidba Plitvičkim jezerima zimi je manje intenzivna zbog manjeg broja posjetitelja i hladnijih dana, ali vjerujemo da će autonomija brodova i dalje biti zadovoljavajuća,” dodao je Uroda.

Ovaj projekt Nacionalnog parka Plitvička jezera postavlja nove standarde u zaštiti okoliša i održivom turizmu, dodatno potvrđujući predanost očuvanju prirodnih ljepota za buduće generacije.

Gs Press