Rekao nam je to u prvom ovogodišnjem razgovoru gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac. Nakon što je HDZ-ov predsjednik GO Otočac Branislav Šutić prije tri dana održao press konferenciju tada je ustvrdio kako će ovogodišnji prijedlog proračuna Grada Otočca proći, ali uz amandmane  predložene za zadnju prošlogodišnju sjednice Gradskog vijeća. Umjesto prvotno najavljene sjednice GV-a za 29. prosinca, ona se odgodila za Silvestrovo.

Od sudionika te online sjednice doznali smo kako je to bilo „ispiranje mozga“ koje je potrajalo cijeloga dana, do sinoć u 21.30 sati. Neki naši sugovornici su podrugljivo rekli kako je sjednica trebala potrajati još koji sat pa da članovi Gradskog vijeća Grada Otočca uz monitore dočekaju Novu godinu.

Podsjećamo kako je prošle godine zbog bahatog neznanja HDZ-HSLS većine Grad Otočac bio jedini grad u RH bez Proračuna jer je  prošli Proračun nevažećim proglasio Ministar Zdravko Marić, a potom i Visoki upravni sud. Za taj promašaj nitko od lokalnih logoteta iz Gradskog vijeća nije se nikada javno ispričao građanima. Valjda stoga što su u svojim veličinama i dalje mislili da su za 2020. godinu „donijeli prave odluke“.

Na jučerašnjoj maratonskoj sjednici Grad Otočac je opet bio poseban. Vremena za donošenje Proračuna za 2021. godinu je zapravo  bilo dovoljno, ali su se u sve opet umiješali znalci. Proračun od 93 milijuna kuna donijet je skoro pa „5 do 12“. Hoće li opet biti kao i lani, ostaje nam vidjeti kada se u sve umiješaju financijske i pravne službe.

Sada smo u izbornoj godini pa je trebalo donijeti i mnoge populističke mjere. Npr. na uštrb mnogih Mjesnih zajednica na području Otočca koje će zbog mnoštva amandmana za početak ostati bez novca i redovnih zahvata na infrastrukturi, na rasvjeti… Ili je ovo potonje možda mudra odluka i u skladu s demografskim mjerama jer će se bez svjetla više voditi ljubav i bit će više djece. Bit će to zapravo jako mudra mjera koju mi kao „sitne duše“ još nismo skužili.

M.S.