Održan znanstveno-stručni skup o naslijeđu Nikole Tesle

0

Povodom 163. rođendana velikana svjetskog glasa na  istomenom Veleučilištu „Nikole Tesle“ u Gospiću jučer se, sasvim prikladno, slavila znanost. Ovom prigodom je Hrvatska elektroprivreda kao baštinik izuma Nikole Tesle i ove godine sudjelovala u obilježavanju obljetnice rođenja  ovog nacionalnog velikana i svjetskog genija. Uz brojne manifestacije u Gospiću je na njegov rođendan održan znanstveno-stručni skup „Nasljeđe Nikole Tesle – inovacije, nove tehnologije, održivi razvoj i energetska učinkovitost”.

Pokroviteljstvo skupu dali su Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a u organizacijskom smislu skup su iznjedrili Fakultet elektrotehnike i računarstva, HEP te Hrvatska akademska zajednica. Skup su u ime organizatora otvorili dekanica dr.sc. Vlatka Ružić i direktor HEP ODS Elektrolika Gospić Ernest Petry. Nazočnima su se obratili i prof.dr.sc. Mislav Grgić u ime FER-a, mr.sc. Zdeslav Milas, nacionalni predsjednik HAZ-a, pomoćnik direktora HEP ODS Davor Sokač, gradonačelnik Grada Gospića inžinjer Karlo Starčević, pomoćnik ministra rada Dražen Opalić i Domagoj Validžić, pomoćnik ministra za energetiku.

Organizator skupa je Veleučilišta Nikola Tesla, čija je jedna od zacrtanih misija da se ime „genija iz Smiljana“ jasnije veže uz Liku i Hrvatsku te da se svake godine na njegov rođendan na Veleučilištu koje nosi njegovo ime okupe znanstvenici i stručnjaci kako bi predstavili najnovija dostignuća iz područja inovacija, pametnih tehnologija i energetske učinkovitosti. Sudionike skupa tako očekuje panel rasprava „Pametni gradovi, pametne mreže i pametno mjerenje za povećanje energetske učinkovitosti“ na kojoj sudjeluju predstavnici ministarstava, znanstvenih institucija i HEP-Operatora distribucijskog sustava.

Stoga su predstavnici HEP-Operatora distribucijskog sustava okupljenima prezentirali najnovija dostignuća s područja energetski učinkovitih transformatora, korištenja pametnog mjerenja električne energije za povećanje energetske učinkovitosti kao i utjecaju pametnih tehnologija na vođenje distribucijske mreže. Predstavnici HEP ESCO-a i HEP-a d.d. također su odrzali predavanja o evoluciji energetskih usluga u doba digitalnih tehnologija kao i razvoju projekta elektro-mobilnosti u Hrvatskoj.

GS press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.