U suradnji Hrvatske komore medicinskih sestara Ličko-senjske županije, Opće bolnice Gospić, Doma zdravlja Gospić, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Gospić i Strukovne škole Gospić danas je na ulazu u gospićku tržnicu obilježen Međunarodni dan sestrinstva u sklopu kojeg je organizirana besplatna akcija mjerenja razine šećera u krvi i krvnog tlaka.

Događaju su prisustvovali brojni medicinski djelatnici, među kojima i predsjednica podružnice HKMS Ličko – senjske županije Manda Pavičić Naglić, glavna sestra Opće bolnice Gospić Mara Stilinović i zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, koja se pridružila čestitkama medicinskim sestrama i tehničarima za njihov dan.

Sestrinstvo se, s pravom, često naziva “srcem” zdravstvenog sustava. Medicinske sestre i tehničari pružaju ključnu podršku pacijentima, pogotovo u najtežim trenucima, te su neizostavni dio održivog i suosjećajnog zdravstvenog sustava. Njihova uloga se, s razvojem medicine, također značajno proširila. Današnje medicinske sestre su, osim izvršitelja medicinskih postupaka, i vođe zdravstvenih timova, zagovornice prava pacijenata te inicijatori promjena unutar svojih zajednica.

U Hrvatskoj, kao i u mnogim drugim zemljama, sestrinstvo se suočava s brojnim izazovima. Nedostatak kadrova, nedovoljno priznanje te financijska ograničenja neki su od glavnih problema s kojima se suočavaju. Unatoč tome, sestrinstvo ostaje vitalno i privlačno zanimanje. U Ličko-senjskoj županiji u posljednje se vrijeme može primijetiti značajan pomak u prepoznavanju važnosti ove profesije. Primjer tome je uvođenje medicinskog smjera u Strukovnoj školi Gospić, što odražava potrebu za većim brojem kvalificiranih medicinskih sestara i tehničara u regiji. Ova inicijativa ne samo da osigurava lokalnu radnu snagu, već također pridonosi održivosti i kvaliteti zdravstvene skrbi u ruralnim područjima.

Bolnica Gospić, kao ključna medicinska ustanova u Ličko-senjskoj županiji, prepoznaje važnost suradnje s obrazovnim institucijama poput Strukovne škole Gospić. Ova suradnja osigurava kontinuitet stručnog kadra i omogućuje stalno usavršavanje te prilagodbu medicinskih sestara i tehničara novim trendovima i tehnologijama.

Važnu ulogu u promicanju interesa medicinskih sestara i tehničara imaju Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) i Hrvatska udruga medicinskih sestara i tehničara (HUMS). Njihov rad pruža podršku i mentorstvo medicinskim djelatnicima, pomažući im da postignu najviše standarde u pružanju zdravstvene skrbi.

Obilježavajući Međunarodni dan sestrinstva, potrebno je prisjetiti se ogromnog doprinosa medicinskih sestara i tehničara u održavanju zdravlja i dobrobiti zajednice. Njihova predanost, stručnost i suosjećajnost čine ih nezamjenjivim članovima društva.

Gs Press