Lika za potrebe tržišta svake godine proizvede više od 1 500 tona merkantilnog krumpira. Kolike količine ove namirnice uvozi Hrvatska nitko točno ne zna. Ovo valja „zahvaliti“ mnoštvu ilegalnih uvoznika, švercera koji u inozemstvu kupuju krumpir iznimno loše kvalitete, a nama ga prodaju po dvostruko većim cijenama kao vrhunski proizvod.

Nešto više reda na ličkom tržištu krumpira uvela je Poljoprivredna zadruga „Agro Velebit“ iz Lovinca kada je lički krumpir uspjela zaštiti markicom proizvoda sa zemljopisnim podrijetlom. Direktor Agro Velebita Nikola Vidaković najavljuje opet dobre vijesti za narednu sezonu sadnje krumpira.

Krumpir ćemo ove godine saditi na oko 40 hektara površina. Od toga će se na merkantilni krumpir odnositi 30 hektara, a na sjemenski oko 10 hektara. Plasman proizvedenog krumpira je neupitan jer je tržište prepoznalo kvalitetu ličkog krumpira koji je sve traženiji, definirao nam je Nikola Vidaković.

Na upit vezan uz probleme mnoštva proizvođača krumpira u Lici poput pojačane klijavosti ili smrzavanja u skladištima Vidaković odgovara kako za skladištenje krumpira proizvođači moraju osigurati kvalitetne uvjete. Inače mnogo truda i uloženog novca odlazi u propast.

M.S.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.