Hrvatski redarstvenik, Josip Jović poginuo je 31. ožujka 1991., na Uskrs, od tada je poznat kao ”Krvavi Uskrs”.

Poznata akcija oslobađanja Plitvica ”Krvavi Uskrs” počela je u ranim jutarnjim satima i nakon prvih potiskivanja neprijateljskih snaga prema unutrašnjosti parka, Jović je među prvima naišao na neprijateljsku zasjedu i tu biva pogođen snajperskim zločinačkim hicem. On je hrabro položio svoj život za Domovinu i to s nepune 22 godine.

Prema podatcima iz Knjige ”Policija u Domovinskom ratu 1990.-1991.” u izdanju MUP-a RH, 25. ožujka 1991. održan je miting na Plitvičkim jezerima. Zahtjevi pobunjenika nalagali su da Nacionalni park ostane u sklopu SAO Krajine. Dan kasnije, donesena je nezakonita odluka o smjeni rukovodstva NP Plitvička jezera nakon čega su Srbi počeli protjerivati radnike. Iz Knina je stiglo pedesetak policajaca pod vodstvom Milana Martića kako bi spriječili štrajk radnika. Nasilno se ušlo u Upravu nacionalnog parka, bačen je eksploziv na privatnu kuću, dignute su zastave SAO Krajine i Jugoslavije na Koranskom mostu. Tadašnji predsjednik Franjo Tuđman, donio je odluku koja je nalagala da Antiteroristička jedinica ”Lučko” zauzme Koranski most kako bi hrvatske snage mogle ući u Plitvice. Dan poslije, Jedinica za posebne zadatke MUP-a RH ”Raktije” uključila se u akciju s ciljem spajanja područja od Koranskog mosta do hotela ”Jezero”. U jutarnjim satima 31. ožujka, napadnuta je kolona hrvatskih vozila. Akcija je rezultirala uhićivanjem 29 ekstremista, među kojima su bili Goran Hadžić i Borivoje Savić.

Posthumno je dobio čin bojnika, a odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, Spomenicom Domovinskog rata, Spomen značkom I. gardijske brigade Tigrovi, Spomenicom prvog poginulog hrvatskog redarstvenika MUP-a u Domovinskom ratu.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.